Nový Komenského most v Jaroměři je stavbou roku!

14. říjen 2015

Stavbami roku 2015 jsou Komenského most v Jaroměři, dostavba základní školy v Dobřichovicích, podzemní komplex na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi, nástavba vysoké pece Bolt Tower v Ostravě a obnova budov v areálu Důl Hlubina tamtéž. Výsledky vyhlásila Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, která soutěž organizuje.

Titul Stavba roku mohou každoročně získat nové i rekonstruované budovy, urbanistické realizace veřejného prostoru, úpravy krajiny, pozemní bytové i nebytové budovy, dopravní a inženýrské stavby i specifická stavební díla. Podmínkou pro přihlášku do letošního ročníku bylo dokončení a uvedení do provozu nebo zkolaudování v období od června 2014 do května 2015.

Do letošního 23. ročníku soutěže přišlo rekordních 72 přihlášek. Z nich porota v září vybrala 15 finalistů a nyní i vítěze.
Starý most zničila v Jaroměři povodeň v červnu 2013. Poškozený most z roku 1884 muselo nechat město strhnout a při hledání podoby nové lávky musela jaroměřská radnice splnit řadu podmínek památkářů i vodohospodářů.

Jak nový most vypadá?

Připomeňme, že most chyběl městu 20 měsíců - je pro Jaroměř opravdu důležitý? Určitě ano - je to spojnice historického centra a jižní části města. Jedná se sice o most, který byl a bude jen pro pěší a cyklisty, ale pro Jaroměř je opravdu klíčový.

Elegantní kovová konstrukce se musela kvůli požadavku vodohospodářů obejít bez středového opěrného pilíře. Je tedy překlenut jediným obloukem a řeka je proto pod mostem průchodnější.

Most, jehož nosná konstrukce připomíná trochu páteř a je opravdu elegantní. Moc pěkný je i v noci, když je nasvícený - lidem bude pod nohama svítit i mostovka, která je z kovových roštů.

Lidem v Jaroměři dnes začíná sloužit nový Komenského most

Seniorka Jiřina Nováčková musela 20 měsíců zničený most 800 metrů obcházet. Město se stavbou spěchalo, stavebníci nakonec most vybudovali za 170 dní.

"Výstavba proběhla v rekordně krátké době, protože jde o spojnici náměstí s jižní částí města", vysvětluje za odbor majetku městského úřadu Jiří Mikulka.

Celý most pak stál včetně architektonické soutěže 29 milionů korun. 9 milionů korun zaplatilo město, zbytek je dotace státu.

Čtěte také


Zvětšit mapu
Spustit audio