Novým přírůstkům ve výběhu surikat koluje v žilách africká krev!

29. září 2015

Samec Frank pochází z Jihoafrické Republiky a se skupinou surikat jej v ZOO Dvůr Králové nad Labem spojili letos na jaře. Příchod nového jedince ke skupině, kde vládne přísná hierarchie, vyvolá vždy velký rozruch. O to větší je radost ze skupiny pečující společně o mláďata.

Malé surikaty se narodily 28. srpna 2015 a je to zatím první letošní vrh.

Víte, ke kterému zvířeti má návštěvník v královédvorské ZOO nejblíže? Je to surikata - malá čiperná a roztomilá šelmička, která se pohybuje ve venkovním výběhu za plůtkem vysokým necelý jeden metr.

Ve volné přírodě nejsou surikaty vyloženě ohrožené, ale ne všechny zoologické zahrady tato jinak oblíbená zvířata chovají. Surikaty totiž potřebují k životu nory.

Hrabání nor patří k jejich celodenní radosti. Proto připravit pro ně nepodhrabatelný výběh dá dost práce.

Jak potrvrdila zooložka Gabriela Linhart Daně Voňkové, královédvorská ZOO takový výběh má a navíc se v něm teď prohánějí nově narozená paterčata!

Novým přírůstkům ve výběhu surikat v ZOO Dvůr Králové nad Labem koluje v žilách africká krev! Samec Frank pochází z Jihoafrické republiky

Surikaty rodí v labyrintu podzemních chodeb, takže skutečnost, že k porodu došlo, poznáme jen podle toho, že některá ze samic tloustne a tloustne a pak ze dne na den náhle splaskne.

Zhruba tři týdny pak nedočkavě vyhlížíme, kdy se u východu z nory objeví první zvědavý maličký... a za ním další … a další … a když je zem štědrá, vydá jich třeba pět jako nyní.

Mláďata jsou vidět ve výběhu každý den, skotačí a perou se, neustále něco povídají a už přižírají červíky, které jim dospělí nosí v tlamičkách.

Šelmy patří v zoologických zahradách k oblíbeným zvířatům. Dokonce i ty nejmenší, mezi které patří surikaty.

Jsou to roztomilá malá zvířátka, která se v Africe baví vyhrabáváním podzemních chodeb a nor. Svá obydlí ale pečlivě nad zemí střeží a každé nebezpečí hlasitě oznamují.


Zvětšit mapu
autor: Simona Jiřičková
Spustit audio