Nutricia Opočno vykoupí od zemědělců jen polovinu mléka

25. září 2010

(ČTK) - Mlékárna Nutricia z Opočna na Rychnovsku bude od 1. května vykupovat od členů odbytového družstva Podorlicko jen 70.000 litrů mléka denně, tedy polovinu dosavadního množství. Firma prý není při výkupní ceně 7,60 koruny za litr schopna všechny výrobky prodat a bez státní dotace je neprodá ani v zahraničí. Uvedly to dnešní Deníky Bohemia vycházející v Hradci Králové.

Snížení odběru Nutricia podle ředitele Podorlicka Miloše Pazderky oznámila před třemi týdny. Je to krátká doba na to, abychom našli jiného odběratele. V republice existuje přebytek mléka, řekl Pazderka. O situaci Podorlicko již jednalo se Státním zemědělským intervenčním fondem, který slíbil pomoc.
Nutricia zemědělcům nabídla, že sporných 70.000 litrů mléka vykoupí za nižší než státem garantované ceny. Zemědělci by nám zaplatili jen veškeré výrobní náklady, řekl generální ředitel Nutricie Jan Chroustovský. Zemědělci s tím nesouhlasí. Na každém litru bychom ztráceli asi 3,5 koruny. Mlékárny se nyní snaží ztrátu shodit na bedra zemědělců, uvedl Pazderka.
Pokud zemědělci nenajdou pro své mléko odbyt, budou muset snížit stavy dojnic, uvedly noviny s tím, že výrazné snížení stavů není možné ze dne na den. Kdyby museli chovatelé neodebrané mléko vylévat, přišli by o značné peníze. Například společnost ZD Dobruška by denně na nerealizované produkci tratila 70.000 korun.

Spustit audio