O titul Vesnice roku soutěží 15 obcí Královéhradeckého kraje. Komise je dnes začíná hodnotit

22. květen 2017

V Královéhradeckém kraji se v souboji o titul Vesnice roku 2017 utká 15 obcí. Už od dnešního rána je začne postupně navštěvovat hodnotitelská komise. Celkem se do celorepublikové soutěže přihlásilo 212 obcí z různých krajů. Počtem přihlášených se Královéhradecký kraj řadí na páté místo v České republice. Podrobnosti z regionu zjišťovala naše reportérka Marika Konárková.

Kam tedy dnes zamíří první kroky komise?

Desetičlenná komise má dnes na programu návštěvu hned čtyř obcí - Kratonoh, Hlušic, Hrádku u Nechanic a Vysoké nad Labem. Tam by už komisaři měli být od půl osmé. Mluvili jsme ještě před tím se starostou Vysoké, která je vzdálená asi 3 kilometry od Hradce Králové. Jiří Horák ale říkal, že žádný speciální program pro komisi nechystají. V plánu ale mají ukázat například místní rozhlednu: „Provedeme je po obci, ukážeme jim rozhlednu, aby si obec a okolí prohlédli seshora. Pak uděláme prohlídku po vsi. Zastavíme se u pomníků, ukážeme hasiče. Po 60 letech vznikl nový dobrovolný hasičský sbor. Takže si myslím, že máme co nabídnout. A to je důvod proč jsme se přihlásili."

Kam se komise vydá další dny a kolik času si na prohídku každé obce vymezila?

Každé z těch přihlášených obcí věnují komisaři zhruba dvě hodiny. V úterý začnou prohlídkou obce Přepychy. Právě tam pro komisi chystají okružní jízdu v několika bryčkách tažených párem koní, jak uvedla starostka Zdeňka Seidlová.

Čtěte také

Ten stejný den bude následovat také prohlídka Trnova a Librantic. Třetí den bude na programu návštěva Křinic, Žďáru nad Metují a Nahořan. Ve čtvrtek obec Borová, Nový Hrádek, Pohoří a poslední den Vilantice a Velký Vřešťov.

Hlavenec - snídaně pro porotu

Co přesně se v obcích hodnotí?

Hodnotí se celá řada kritérií - například péče o veřejná prostranství a zeleň v obci, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, nebo připravované záměry do budoucna.

Soutěž bude dvoukolová, kdy do celostátního hodnocení postupuje vždy vítězná obec z každého kraje. A slavnostní vyhlášení krajského kola bude 19. srpna ve vítězné obci.

autor: Marika Konárková
Spustit audio