Obnovenou horolezeckou chatu v Adršpašsko-teplických skalách využije skalní záchranná služba

V Adršpašsko-teplických skalách začne po dlouhých 25 letech znovu fungovat horolezecká chata. Ta v roce 1989 vyhořela a místnímu horolezeckému oddílu se teprve teď podařilo od Správy Chráněné krajinné oblasti Broumovsko získat povolení k její rekonstrukci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adršpašské skály

Adršpašské skály | Foto: Oldřich Jenka

„Já už ji nepotřebuji a těžko ji budu využívat. Možná tam budu jednou chodit s vnoučaty. Momentálně to dělám vyloženě z nostalgie,“ vysvětluje Oldřich Schejbal, proč se zapojil do obnovy historické chaty.

Podobnou věc už zažil jednou, v roce 1976, tehdy ovšem šlo jen o rekonstrukci střechy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Od vstupu to jsou dva kilometry s převýšením 140 výškových metrů, takže krásná vynáška, říká o nošení materiálu Tomáš Thér

„Nahoru jsme nosili materiál na ramenou a kdyby mně tenkrát někdo řekl, že se to po 38 letech bude opakovat, tak mu odpovím, že je blázen. Tenkrát to bylo pár prkýnek, trámků a lepenka. Tentokrát to byly prostě trámy, takže jsme si sáhli na dno.“

Materiál se totiž hluboko do skal přenášel bez pomoci techniky i tentokrát, taková byla totiž podmínka Správy Chráněné krajinné oblasti.

Do práce se tak zapojila řada dobrovolníků, kteří už během několika víkendů zdarma odpracovali stovky hodin.

„Sejde se deset, dvacet kluků a nosíme všechno na zádech. Od vstupu to jsou dva kilometry s převýšením 140 výškových metrů, takže krásná vynáška. Třeba nám to bude chybět, až to doděláme,“ říká s úsměvem člen horolezeckého oddílu v Teplicích nad Metují Tomáš Thér.

Všechno se dělá podle starých technologií

Cílem je přitom vytvořit co nejvěrnější repliku chaty, která ve skalách podle některých záznamů stála od první poloviny 19. století.

„Nepoužíváme vruty, šrouby, všude jsou zvenku hřebíky. Prkna jsou přes sebe přeložená tak, jak to bylo dřív, nejsou hoblovaná, ale drátkovaná. Ten náš člověk, co to dělá, je z toho špatnej, protože musí dělat podle starých, neodborných technologií. Moc se mu to nelíbí, ale funguje to.“

Rozpočet stavby je zhruba půl milionu korun a peníze horolezci vybrali mezi sebou. Kolaudovat by se chata mohla už za několik týdnů a sloužit bude například jako zázemí pro skalní záchrannou službu.

Vojtěch Bureš, Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme