Obyvatelé Hořic mezi sebou vybrali na 60 000 korun. V anketě teď rozhodnou, kam peníze půjdou

22. únor 2017

Za tyto peníze má město vybudovat nebo opravit některé z dětských hřišť ve městě. Obyvatelé Hořic sami rozhodují o tom, které z dětských hřišť radnice opraví nebo vybuduje. Město vyhlásilo anketu a nechalo je hlasovat. Sami občané totiž mezi sebou ve sbírce s názvem "Hořičáci dětem" vybrali přes 59 tisíc korun, a podle starosty by proto měli mít možnost ovlivnit, kam peníze půjdou.

Právě ten fakt, že obyvatelé Hořic mezi sebou dokázali vybrat bezmála 60 tisíc korun - přesně 59 tisíc a 441 korunu - vlastně radnici přímo navedl k tomu, že nechá občany rozhodovat.

A tak se myšlence nezávislého místostarosty Martina Poura na radnici vlastně ani nikdo nebránil.

Čtěte také

Město připravilo do ankety čtyři varianty, které by byly podle názoru odborníků nejvhodnější, říká starosta Aleš Svoboda ze Šance pro rozvoj? „Dohodli jsme se na čtyřech lokalitách, kde si myslíme, že by se dala dětská hřiště rozšířit. Jednou z nich je hřiště ve Smetanových sadech, druhou je hřiště u bytových domů u Zezu, třetí je tzv. Pod hasičárnou, kde by mělo vzniknou workoutové hřiště pro náctileté a pak je další hřiště, které jsme začali budovat na koupališti Dachova."

Některá ze čtyř zmíněných lokalit ale ještě vyhrát nemusí

Anktera totiž nabízí ještě možnost pátou - vybrat a doporučit vlastní projekt. Toho zatím využila jediná obyvatelka, která navrhla dát peníze na hřiště nad školní jídelnou.

V Klatovech otevřeli první hřiště určené je vyznavačům street workoutu

Hlasování ale zatím trvá jen deset dní a pokračovat bude ještě dalších dvacet, skončí 10. března v poledne, a návrhů se může ještě objevit víc.

Podle předsedy fotbalového oddílu v Hořicích Josefa Vydry je dobře, že se hřiště a místa pro dětské sportovní vyžití dočkají další finanční injekce: „Je tady jedna nová hala a jedna taková starší, ta už taky zasluhuje opravu. Na druhé straně dětská hřiště tady jsou a rozrůstají se a připravují se další. Myslím si, že co se týká tohoto, tak to není na špatné úrovni."

Anketa má už kolem pěti stovek hlasů, nejvíc - a to o zhruba pět desítek - zatím získala varianta rozšíření stávajícího hřiště před bytovými domy, naopak Popelkou mezi nabízenými variantami zůstává hřiště s přírodními prvky na koupališti Dachovy.

autor: lcz
Spustit audio