Od poloviny června zaplatíte za parkování na náměstí Míru v Sobotce. První hodina bude zdarma

9. červen 2017

Zpoplatněním stání chce město především regulovat množství aut, která v centru města stojí dlouhodobě. A současně co nejméně obtěžovat ty, kteří si takzvaně „na otočku" jedou jen něco vyřídit nebo nakoupit.

V letní sezóně, kdy je jedno z atraktivních center Českého ráje plné turistů, parkuje na náměstí až devadesát aut. Často tak vznikají kolize. Chodci se mezi auty proplétají, nepřehledné situace jsou na denním pořádku.

„Nový systém se zpoplatněním spustíme 15. června. Sami jsme zvědaví na to, jak náš experiment, který je vstřícný hlavně k místním, dopadne. Každopádně první hodina parkování bude zdarma. Kvůli kontrolám ale bude nutné čas začátku parkování nějak prokázat. Řidič si tedy dojde pro takzvaný nulový lístek k parkovacímu automatu, nebo si vyznačí na svém parkovacím kotouči čas příjezdu. Jednu z těchto dvou věcí následně umístí za přední sklo," popisuje místostarosta Jan Janatka.

Ten, kdo bude mít parkovací kotouč, ušetří si tedy cestu k automatům. Kotouč si řidič může obstarat v Městském informačním centru, uznány budou samozřejmě i jiné parkovací hodiny.

Čtěte také

První hodina stání bude zdarma, druhá za deset korun, třetí za dvacet korun, čtvrtá za třicet, pátá za čtyřicet a celodenní parkování za sto korun.

Pro podnikatele, kteří mají na náměstí sídlo nebo provozovnu, a pro místní, kteří tam bydlí a chtějí mít trvale zajištěné stání, připravilo město roční parkovací karty.

Náměstí Míru v Sobotce je plné aut

„Zatím nemáme žádné připomínky, ale jsme připraveni na to, že až systém vstoupí do života, tak nějaké negativní ohlasy budou. Letošní sezóna ukáže, jaké ovoce to ponese, jestli sladké nebo trpké," dodává místostarosta Jan Janatka.

Sobotka nemá městské strážníky, při kontrole dodržování nastaveného režimu budou pomáhat policisté z obvodního oddělení v Sobotce a zaměstnanci úřadu, kteří budou moci zdokumentovat neoprávněné parkování bez zaplacení. Zpracování přestupků a udělování pokut zajistí odbor dopravy Městského úřadu v Jičíně.

Úkolem prvních kontrol na náměstí Míru v Sobotce po spuštění nového parkovacího systému bude snaha řidiče slušně seznámit s novou situací.

autor: VaW
Spustit audio