Odeslat balík nebo zaplatit složenku můžete nově v Suchém Dolu v prodejně potravin

30. říjen 2017

V Suchém Dolu začala fungovat pobočka Pošta Partner. Jedná se o alternativu klasické pošty. Vznikla v tamním obchodě s potravinami. Lidem nabízí prakticky stejné služby, jako ta původní, která se ale ve vesnici po dlouhých letech zavřela koncem září. Proč o Poštu Partner obec stála?

Nezávislý starosta Suchého Dolu Vítězslav Vítek, který je ve funkci přes 20 let, říká, že obyvatelé s fungováním tradiční pošty poslední dobou příliš spokojení nebyli: „Bylo otevřeno dopoledne, někdy odpoledne. Někdy jsme ani nevěděli, jestli je pošta otevřená. Babičky si chodily stěžovat, že nemají důchod, jestli jim jej někdo přiveze, nebo jak to bude. S poštou jsme jednali několikrát a oni nám řekli, že nemají pracovní síly."

Zastupitelé nechtěli, aby pobočku Pošta Partner provozovala přímo obec. Nakonec se v Suchém Dole dohodli s majitelem zdejšího obchodu, který má pronajaté prostory přímo v budově úřadu. Obec musela zaplatit novou elektřinu a postavit jednu příčku.

Čtěte také

„Zatím nemám fakturu, ale počítám, že to bude takových 30 tisíc určitě," říká starosta Vítězslav Vítek.

Stojíme u tabule s nápisem Česká pošta. Je tady otevírací doba i poštovní schránka, to je v obci zbrusu nové. Je to přímo před prodejnou potravin. Půjdeme se podívat dovnitř.

Petra Kozdychová, pracovnice obchodu v Suchém Dole a obsluha pošty, sedí za přepážkou. Co vše musela absolvovat, než začala obsluhovat klienty?

„Poprvé jsem si na poště vyzkoušela záskok asi na pět dní za paní, která byla nemocná. A pak jsem byla tři dny na školení," vysvětluje Petra Kozdychová.

„Co tu nabízíme za služby? Myslím si, že je to úplně stejné jako na poštovní přepážce. Co se týká složenek, důchodů, posílání balíků, dopisů, dobíjení kreditů," doplňuje Petra Kozdychová.

Česká pošta, pošťák, poštovní přepážka

Podle České pošty je pobočka Partner plnohodnotnou alternativou

Rozdíl spočívá v tom, že je provozovaná třetí stranou. V Suchém Dole na Náchodsku například majitelem obchodu Štefanem Lučanem: „Pošta bude platit nás. Je tam nějaký měsíční paušál. Aby si nikdo nemyslel, že na tom zbohatne. Nejsou to nijak vysoké částky. Ale já říkám, je to hlavně a především služba lidem. Zboží i poštu skloubit dohromady, není to pro začátek úplně jednoduché."

Česká pošta primárně oslovuje obce, zda mají zájem Poštu Partner provozovat. Ne všude ale s nabídkou uspěje. Například zastupitelé Hronova možnost mít pobočku ve Velkém Dřevíči ve vlastní režii odmítli s tím, že by ji Hronov musel dotovat ze svého rozpočtu.

Aktuálně je v Královéhradeckém kraji v provozu 37 pošt Partner. Provozují je obce, spotřební družstva i podnikatelé.

autor: baj
Spustit audio