Opevnění podél česko-polské hranice láká milovníky vojenské historie

2. listopad 2014

Stále ještě příjemné podzimní počasí vybízí k výletům do zajímavých míst našeho kraje. Patří k nim i Dobrošov nad Náchodem. Zdejší pevnost se stává od jara do podzimu cílem mnoha turistů od nás i ze zahradničí. Nabízí příjemnou procházku i zajímavé poznání. Méně známá je ale samotná historie z období, kdy se pevnost budovala.

Pokud plánujete výlet do této oblasti, možná vás bude zajímat zasvěcené povídání historičky Lydie Baštecké, se kterou se tady sešla redaktorka Jana Tomková.

V tomto podzimním období je však pevnost otevřena již pouze pro předem objednané výpravy (minimálně 10 osob). Učinit tak můžete přes oficiální webové stránky pevnosti Dobrošov.

Dělostřelecká tvrz Dobrošov byla budována v důsledku zvolení Adolfa Hitlera kancléřem v Německu. Patřila mezi páteř obrany československého opevnění na severní hranici Československa. Byla situována u stejnojmenné vsi Dobrošov, která leží mezi Náchodem a Českou Čermnou, západně od kóty 622 Dobrošov.

Od roku 1968 je v pevnosti expozice československého opevnění. Tvrz nebyla dokončena. Její stavba byla zahájena v září 1937. V plánu bylo postavit dva pěchotní sruby, dva dělostřelecké sruby, jednu dělostřeleckou otočnou věž, minometnou otočnou věž a vchodový objekt.

Interiér řopíku

Děla měla postřelovat celé náchodské údolí, podporovat izolované pěchotní sruby ve svazích nad Bělovsí. Dostřel hlavních zbraní sahal za Hronov, kde se jejich palba překrývala s palbou tvrze Jírová hora. Na druhou stranu bylo zajištěno stejné krytí prostoru s tvrzí Skutina.

Čtěte také


Zvětšit mapu
autor: TK
Spustit audio