Oprava hradeckých kiosků od Jana Kotěry na Pražském mostě. V konstrukci je dřevomorka

11. srpen 2017

Dva historické kiosky na severní straně Pražského mostu v Hradci Králové se po několika marných pokusech dočkaly opravy. Protože se jedná o kulturní památku, musela být zvolena šetrná metoda obnovy. Radnice za ni měla původně zaplatit přes 2,3 milionu korun. V dřevěné konstrukci jednoho z kiosků ale dělníci odhalili dřevomorku a cena tak bude vyšší.

Kiosky jsou zahalené lešením. Je tu s námi stavbyvedoucí Milan Knajfl: „Stavba byla zahájena v červenci. Začali jsme tím, že jsme okolo postavili plot, postavilo se lešení, které se zadělalo a připravilo se vše pro budování stavby."

Čtěte také

Na fasádě právě pracují zedníci se sbíječkami.

„Omítka se musí sundat, osekat, protože je v některých místech dutá. A ta omítka se bude provádět nová. Jsou tam dvě úrovně. V té horní se budou dělat repasy, pokud to bude možné. A ve spodní části, to znamená do úrovně asi 80 centimetrů nad zemí, se budou dělat repliky."

Hradecké kiosky na Pražském mostě - kulturní památka - se šetrně opravují

Obnova se dělá podle originální dokumentace architekta Jana Kotěry z roku 1910

Jaký musí být postup prací?

„Pracovníci na této stavbě musí používat nářadí, které je šetrné ke zdivu, abychom je nepoškodili. Abychom odstranili jen omítku. Práce jsou pod stálým dohledem technika, který kontroluje, aby byly prováděny opravdu svědomitě. Po těchto pracech se začnou čistit žulové kameny obložení na tomto kiosku. To se bude dělat jak chemickou cestou, tak pískováním," vysvětluje Milan Knajfl.

U jednoho z kiosků se ale objevila komplikace, pod střechou je dřevomorka

Hradecké kiosky na Pražském mostě - kulturní památka - se šetrně opravují

„Při sundávání měděných reliéfů pracovníci objevili, že je tam shnilé dřevo. Takže jsme se dostali do krovu střechy a tam jsme zjistili dřevomorku. Je to ten menší kiosek nedaleko papírnictví směrem k Velkému náměstí," říká Milan Knajfl.

Náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich vysvětluje, jak velký problém nastal s objevením dřevomorky: „Projektant navrhl určité řešení, které bude vyžadovat navýšení ceny za práce o 1 milion korun. Dojde tedy k navýšení finančních prostředků a prodloužení termínu dodání stavby."

Rada města navýšení ceny projedná 22. srpna 2017. Svolané bude následně i mimořádné zastupitelstvo města. Práce by měly být hotové letos na podzim.

Hradecké kiosky na Pražském mostě - kulturní památka - se šetrně opravují
autor: Marika Konárková
Spustit audio