Opravdu hrozí, že se silně zdramatizuje situace v oblasti financování sociálních služeb?

15. březen 2017

Některé místní samosprávy by podle kraje měly víc přispívat na financování společností, které v daných městech provozují sociální služby. Některé radnice platí už teď dost, mezi ty, které by podle kraje měly přidat, patří například Nový Bydžov. Obecně prospěšná společnost Duha tam provozuje domy s pečovatelskou službou, terénní služby, denní centrum a odlehčovací centrum a zatím pracuje se zhruba sedmimiliónovým rozpočtem.

Proč kraj chce od Nového Bydžova a některých dalších měst navýšení spolufinancování na nejméně dvě procenta celkových výdajů, vysvětlila mluvčí Královéhradeckého kraje Martina Götzová: „V dnešní době, kdy populace stárne, bychom to považovali minimálně za zodpovědné. Přitom některá města dávají i 4 procenta. Na druhé straně je na některých místech i situace horší a na sociální služby jde jen destina procenta celkových výdajů."

Čtěte také

S myšlenkou, že by radnice mohla svůj podíl na financování Duhy zvýšit, nemá problém například vedoucí odboru živnostenského a sociálních věcí v Novém Bydžově Martin Kořínek: „Bydžov do těch sociálních služeb dává ani ne 2 procenta ve vztahu k ostatním výdajům. Takže z mého pohledu jako vedoucího sociálního oddělení by mohl dávat trochu víc."

Trochu jiného názoru je nezávislý starosta Pavel Louda
Podle něj totiž peníze navíc, které do financování sociálních služeb půjdou, skončí v narůstající administrativě, která se sociálními službami souvisí.

Kdyby to prý byly peníze přímo pro potřebné, nemá starosta Nového Bydžova žádný problém. Úředníky se starostovi mu nechce: „Když jsme před 10 lety Duhu zakládali, tak jsme ji provozovali se 2 lidmi. A jezdili se sem z daleka dívat, jak to efektivně provozujeme. Dnes z toho vznikl moloch, kde na všechno musíte mít úředníky. Takže z jednoho úředníka budeme mít tři. Ti nás budou stát obrovské peníze a budou nás tlačit jen do papírování a vykazování. Takže v podstatě ty peníze do terénu nedoputují."

Finance (ilustrační foto)

Podle Pavla Loudy dává Nový Bydžov na sociální služby bezmála dva a půl miliónu korun a terénní pracovníci nevysílají na radnici signály, že by to nestačilo.

To je další z důvodů, proč se starosta už dnes vypraví na kraj o celé situaci jednat

Jenže kraj má postoj pevný a zřejmě bude na svém stanovisku trvat, říká mluvčí Martina Götzová: „Problém je, že některá města pak spoléhají na to, že kraj zbytek doplatí, Nemáme jinou možnost tuto skutečnost přímo ovlivnit. A hrozí nebezpečí, že i dosud štědré obce sníží svůj podíl na financování. A situace v oblasti financování sociálních služeb se silně zdramatizuje."

Podle starosty Pavla Loudy půjde o nemalý zásah do městského rozpočtu: „Pro letošní rok, pokud nebudeme úspěšní v tom slavném výkaznictví, tak by to pro nás mohl být dopad do rozpočtu města kolem půl milionu plus mínus ještě 100 tisíc navrch. V dalších letech to jsou ale nárůsty řádově po milionech korun."

Radnice by si prý v případě potřeby dokázala poradit i s dlouhodobým nedostatkem kvalitních pracovníků do sociálních služeb. Tuhle potřebu zatím ale starosta necítí.

autor: lcz
Spustit audio