Opravená Galerie moderního umění v Hradci Králové je Stavbou roku 2017

6. říjen 2017

Prestižní republikové ocenění Stavba roku 2017 získal projekt modernizace Galerie moderního umění. Budova krajské galerie na hradeckém Velkém náměstí prošla v letech 2014 - 2016 velkou rekonstrukcí za více než 120 milionů korun. Spolu s Galerií moderního umění získaly titul další čtyři stavby.

Rekonstrukce Galerie moderního umění na Velkém náměstí v Hradci Králové proměnila svou nominaci v ocenění Stavba roku 2017. Odborná porota udělila už v září nominaci patnácti stavbám z celkových 52 přihlášených.

Vyhlášení výsledků celostátní soutěže se uskutečnilo 5. října v Betlémské kapli. Rekonstrukce Galerie moderního umění v Hradci Králové zaujala odbornou porotu provozně i stavebně nápaditou proměnou bývalého bankovního domu na soudobé muzeum se zřetelem k nové skladbě prostor.

Čtěte také

Galerie moderního umění na Velkém náměstí byla kvůli nákladné rekonstrukci nepřístupná déle než dva a čtvrt roku. V péči stavařů a následně i památkářů byla od konce července roku 2014.

Návštěvníkům se po dlouhé pauze otevřela v listopadu 2016

Obnova pozdně secesní budovy někdejšího Záložního úvěrového ústavu a zároveň první komplexní rekonstrukce v historii budovy postavené v letech 1911 - 1912 stála 126 milionů korun. Královéhradecký kraj na ni získal padesátimilionovou dotaci z ROP Severovýchod, zbytek potřebných prostředků uhradil ze svého rozpočtu.

Stavbami roku 2017 jsou mimo Galerie moderního umění také silniční viadukty u Opavy, rekonstrukce radnice a knihovny v Kardašově Řečici, úprava Tyršových sadů v Pardubicích a přestavba kotelny na sídlo Bosche v Praze. V hlasování veřejnosti zvítězila radnice v Kardašově Řečici. Titul Zahraniční stavba roku získaly vodní dílo Želiezovce v Levicích na Slovensku a budova Warsaw Spire v polském hlavním městě. Výsledky 25. ročníku vyhlásila 5. října 2017 Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, která soutěž organizuje.

Gloria museaelis

Projekt modernizace hradecké Galerie moderního umění uspěl už v květnu 2017, kdy získal zvláštní ocenění v kategorii Muzejní počin roku 2016 v Národní soutěži muzeí Gloria musaealis 2016. Ředitel galerie Tomáš Rybička už tehdy řekl, že ocenění za projekt rekonstrukce patří více lidem. „Na rekonstrukci se podíleli architekti, projektanti, stavbaři, restaurátoři, projektoví manažeři a desítky pracovníků mnoha dalších profesí. Každý z nich má svůj podíl na rekonstrukci budovy a každému z nich patří také toto ocenění,“ uvedl ředitel Rybička. Národní soutěž muzeí vyhlašuje Ministerstvo kultury ČR ve spolupráci s Asociací muzeí a galerií a českým výborem Mezinárodní rady muzeí (ICOM).

Stavba roku 2017 - diplom pro Galerii moderního umění v Hradci Králové
autor: Královéhradecký kraj
Spustit audio