Orientální tanec je prý ideální pro formování ženského těla s důrazem na břišní svaly, paže a hrudník

24. květen 2015

Orientální tanec původem z arabského světa je určený pro všechny věkové i váhové kategorie. Ženy ho tančí například na svatbách, při porodu nebo jen pro vlastní potěšení. Právě poslední možnost asi nejvíc platí pro účastnice úvodní lekce nového kurzu v Polici nad Metují.

Na první lekci přišly ženy napříč generacemi, většinou ze zvědavosti a s touhou naučit se něco nového.

Břišní tanec si přišla poprvé v životě vyzkoušet i osmašedesátiletá Marie a po hodině pohybu se podle svých slov cítila skvěle: „Uvolnění, rozvolnění celého těla. A to člověk potřebuje, takže jsem slíbila, že přijdu na další lekci".

Čtěte také

Největší problémy měla Marie s pohyby ramen a samozřejmě i s potřásání boky. Věří ale tomu, že se na dalších lekcích všechno naučí.

Na otázku, co na její nový koníček říká rodina, s úsměvem přiznává, že o tom zatím nikomu neřekla: „To vezmou tak nějak normálně. Asi si řeknou, naše máma se zbláznila, zase něco zkouší."

O umění břišního tance je mezi ženami velký zájem

Kurz v Polici nad Metují vede Ludmila Sokolová, která se orientálním tancům věnuje čtrnáct let. Ženy podle ní podobnou zábavu potřebují: „Je spousta ženských, který mají celý den co dělat, ale chybí jim kontakt s ostatními lidmi. Hlavně takový ten tvořivý kontakt, že se sejdou a budou mít společně co dělat."

Účast na první lekci Ludmilu Sokolovou příjemně překvapila a zatímco ostatním vysvětlovala základní pohyby orientálních tanečnic, v hlavě už se jí rodil zajímavý plán: „To jsem se divila a samý krásný ženský. Takže celou hodinu myslím na to, že z nich udělám skupinu a že někam vyrazíme tancovat. Že je třeba předvedu v Hradci Králové."

Břišní tanečnice

Některé z účastnic kurzu navíc mají s břišními tanci zkušenosti. Třeba Jana sice měla sedmiletou pauzu, teď ji ale tanec znovu zlákal.

„Člověk přijde jako uzlíček nervů, vystresovanej, vynervovanej a domů odchází jako beránek. To je přesně ta rovnováha mezi jinem a jangem, orientální tanec je na to úžasnej," říká žena, která zná několik orientálních tanečnic nad sedmdesát let: „A jsou to krásný ženský. Rozhodně by jim tolik let nikdo neřekl."

Orientální tanec je prý ideální pro formování ženského těla s důrazem na břišní svaly, paže a hrudník. Většina pohybů vychází ze středu těla, pevnou osu tvoří páteř, kolem které krouží pánev i hruď.

autor: PLE
Spustit audio