Otevřou se místnosti pro volby do poslanecké sněmovny. V Královéhradeckém kraji jich bude 926

30. říjen 2017

Po čtyřech letech si zvolíme nové poslankyně a poslance. Dnes odpoledne začnou sněmovní volby. Pokračovat budou i zítra. Jen v Královéhradeckém kraji bude otevřeno 926 místností.

Zajímalo nás, zda jsou už jednotlivé volební místnosti nachystané.

Je to místnost od místnosti jiné. Někde už mají komise vše připraveno na 14. hodinu, kdy volby do Poslanecké sněmovny začínají. Například v Hradci Králové budou ale většinou přípravy finišovat až kolem poledne. Důvodem je to, že spousta volebních prostor je v základních školách a ve třídách se ještě dopoledne učí žáci.

Magistrát už během tohoto týdne zajistil rozvoz uren na obálky s hlasovacími lístky a také plent a dalšího nutného vybavení.

Některé plenty musel dát úřad opravit, říká za správní odbor koordinátorka voleb Renata Vaňková: „Plenty jsou opravené. Nechali jsme jich opravit asi 30. Protože jsou takové nestabilní. Někteří se o to opřou, což by neměli. Mělo by to sloužit jen k tomu, že si odloží volební lístky, nebo, že si to tam přerovnají. Ale ne, že se tam o to opřou a ono to nevydrží."

Velmi důležití jsou při volbách statistici. Připravovali se velmi důkladně.

Přípravy trvaly dlouhé měsíce, potvrzuje ředitel Českého statistického úřadu pro Královéhradecký kraj Petr Matoušek: „My samozřejmě již od léta připravujeme registr kandidátů, testujeme techniku, testujeme znalosti lidí, zkoušíme pořizování příkladů, školíme okrskové volební komise. Takže té práce s přípravou voleb je poměrně hodně."

Největší práce začne statistikům až zítra odpoledne a to ve chvíli, kdy volby ve 14 hodin skončí.

Volební komise poté musí hlasy sečíst a výsledky odevzdat statistikům na takzvaných přebíracích místech. Těch je v Královéhradeckém kraji 35.

Většina hlasů by mohla být u nás sečtena podle odhadů statistiků v sobotu kolem 18. hodiny.

Ještě doplníme malý pohled do minulosti. Vůbec nejvyšší volební účast byla ve sněmovních volbách v Královéhradeckém kraji v roce 2006, tehdy to bylo necelých 67 procent. Před čtyřmi lety pak byla volební účast v našem regionu téměř 62 procent.

autor: ova
Spustit audio