Pacienti v hořické nemocnici spí na 30 let starých postelích. Nemocnice shání peníze na nové

Městské nemocnici v Hořicích chybí peníze. Na klasický provoz, léky a drobné opravy má vedení financí dostatek. Na nákup nového vybavení, jako jsou například moderní polohovací postele, ale peníze nejsou. Nemocnice je tak musí shánět od různých sponzorů. Těmi jsou často příbuzní pacientů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice (ilustrační foto)

Nemocnice (ilustrační foto) | Foto: Fotoservis Evropského parlamentu

„Postel se nedá prodloužit třeba u delších pacientů. Je k ní těžký přístup. Hůř se na ní leží,“ popisuje postel, na které leží, pan Martin.

V hořické nemocnice je už podruhé, na lůžku tak strávil přes tři měsíce. Novou postel by určitě uvítal.

„Výhoda elektrické postele je nastavitelnost, lepší dostupnost pro zdravotnický personál i pohodlí pro pacienta,“ dodává pan Martin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Městské nemocnici v Hořicích chybí peníze na moderní polohovací lůžka. Natáčel o tom Ondřej Vaňura

Městská nemocnice v Hořicích má celkem 120 lůžek. Moderní postele ale přitom tvoří necelých 30 procent z nich, říká hlavní sestra Zuzana Bílková:

„Většina postelí je stará 20, 30 a více let. Z hlediska ošetřovatelského je to pro naši skladbu pacientů naprosto nevhodné. Potřebují postel trošku komfortní. Aby se dala zvedat nahoru a dolů.“

Rozdíl mezi starou a novou postelí je obrovský a vidět je doslova na první pohled.

„Nejde jen o to, že je omlácená, ale nesplňuje ani základní bezpečnostní požadavky. O staré postele se lidé odřou,“ pokračuje Bílková.

Moderní lůžka přináší komfort nejen pro pacienty, ale usnadňují práci i personálu. Hořická nemocnice má průměrně roční rozpočet okolo 50 milionů korun. Naprostou většinu částky tvoří platby od pojišťoven.

„Hospodaříme podle rozpočtu příspěvkových organizací a dá se říci, že více než polovinu tvoří v současné době náklady na mzdy. Ostatní jde na léky, na provoz, sortiment a samozřejmě i na rekonstrukce a dovybavení nemocnice,“ vysvětluje ředitelka Romana Mrázová.

Například loni skončila nemocnice v plusu přibližně 2 miliony korun. Peníze ale budou potřeba na jiné věci, než je nákup nových postelí.

„Kladný hospodářský výsledek budeme směřovat k rekonstrukčním záležitostem a k základnímu dovybavení, jako je třeba klimatizace pro laboratoř,“ uvádí ředitelka.

Postel od pacienta

Nové lůžku stojí přes 20 tisíc korun. Nemocnice na ně musí shánět peníze od sponzorů.

„Většinou je to tak, že nám dárce sdělí, že by si přál, aby finanční částka šla na konkrétní oddělení. Na tom oddělení pak koupíme třeba nové postele. Dárce pak může přijít a vidí, co za jeho peníze nemocnice pořídila. Mezi sponzory většinou řadíme rodinné příslušníky nebo samotné pacienty,“ dodává Romana Mrázová.

Výše sponzorských darů se pohybuje od pěti set do deseti tisíců korun. Ročně ale takto získá třeba jen 30 tisíc korun.

Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme