Paleontologové usilují o grant na výzkum nalezišť kostí dinosaurů

24. září 2010

Čeští paleontologové, kteří odjíždějí pátrat po kosterních pozůstatcích dinosaurů do Mongolska, stále marně usilují o udělení grantu na výzkum lokalit u Kutné Hory a na Broumovsku. Česká grantová agentura odmítla jejich projekty na léta 2005 i 2006. "Znovu se budeme ucházet o grant na rok 2008," řekl ČTK Martin Mazuch z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Na Broumovsku se v minulosti našly stopy dinosaura z triasu a na Kutnohorsku stehenní kost menší, ostrovní formy dinosaura čeledi Iguanodontidae z pozdní křídy. Kost nalezl před několika lety Michal Moučka. Má na sobě stopy po žraločích zubech. Dinosaurus zřejmě zahynul při nějaké bouři. Svědčí o tom podle odborníků nánosy, v nichž se našla.

V téže lokalitě i vrstvě nalezl loni Václav Ziegler se svými studenty úlomky kosti pravděpodobně stejného dinosaura. Jednoznačně to ale podle Mazucha nelze říci. Studenti byli na Kutnohorsku sbírat lastury.
Kutnohorský nález je podle Mazucha výjimečný tím, že vyplnil interval zhruba 30 milionů let, ve kterém dinosauři v Evropě chybí. Starší nálezy jsou známy z Belgie, Anglie, Francie a Španělska. Mladší z Rumunska. Stáří českého nálezu bylo určeno podle fosílií mořských mlžů a hlavonožců.
Expedice Gobi 06-09, jejímiž členy jsou Mazuch i Moučka, má od mongolské strany povolení pátrat po dinosaurech v údolí Nemegt. Konečným cílem výpravy, která bude jezdit do Mongolska každé léto až do roku 2009, je přivézt kostru předpotopního ještěra pro rodící se Chlupáčovo muzeum historie Země. Letos v srpnu se začne budovat v sídle Přírodovědecké fakulty v Praze na Albertově.

Logo
Spustit audio