Patří Hradec Králové na seznam světového dědictví UNESCO?

24. červenec 2015

Hradec Králové prověřuje, jestli je možné urbanistické řešení města, které vzniklo mezi světovými válkami, zapsat na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Nechává si proto vypracovat studii, která má zhodnotit hradecké šance.

Připomínáme, že celý seznam obsahuje zhruba 1000 položek a 12 z nich je na území Česka.

Dosud jediným zástupcem tuzemské architektury je přitom brněnská Vila Tugendhat.

Jednotlivé státy mohou nominovat jednu památku za dva roky a na českém indikativním seznamu ministerstva kultury jich už čeká na svoji šanci 17.

Čtěte také

Hradec Králové jako na dlani máme teď tady s Janem Faltou, vedoucím památkové péče královéhradeckého magistrátu. Vyšplhali jsme na ochoz Bílé věže v centru města. A díváme se zhora na Gočárovu třídu. Vidíme bloky městské architektury, tak jak je navrhl Josef Gočár.

"Jedinečnost urbanistické struktury spočívá v tom, že na volném území po zbořené pevnosti vzniklo moderní město. A neskončilo pouze na výkresech, ale bylo i postaveno. A v mnohých případech i velmi hodnotnou architekturou jejímž autorem byl i sám Josef Gočár", říká Jan Falta.

Pohled z Bílé věže

Hradec Králové by rád toto unikátní urbanistické řešení dostal na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Je to tou promyšleností architektury, ona jedinečnost?

"Je to dáno architekturou, která byla nadčasová. Návštěvy které do Hradce Králové přijíždějí ze zahraničí se diví, že taková moderní architektrura vznikla už někdy ve 20. či 30. letech 20. století", usmívá se Jan Falta.

Na seznam UNESCO so dostávají opravdu jen výjimečné záležitosti. Myslíte si, že tohle je ten případ?

"Jako hradecký patriot jsem samozřejmě přesvědčen, že ANO. Ale musíme tu věc nejprve prověřit, zda ta urbanistická struktura a architektura má skutečně takové hodnoty, aby mohla v konkurenci mnoha tisíc zapsaných památek obstát", doplňuje Jan Falta.

Gočárův školský komplex V Lipkách v Hradci Králové

Na čekatelském seznamu jsou teď desítky českých památek

Jednou z nich je třeba také Braunův betlém v Žirči nedaleko Kuksu. Jako jediná z Královéhradeckého kraje. A některé památky jsou tam již od roku 2001. Takže, ten vlastná zápis se třeba nemusí podařit. Bude pak mít ten samotný proces nějakou cenu?

"Samotný proces má velkou cenu pro poznání hodnot města. Pokud ony hodnoty poznáme a budeme je umět dobře popsat, můžeme je také v budoucnu výborně chránit. A zachovávat pro budoucnost", dodává vedoucí památkové péče královéhradeckého magistrátu Jan Falta.

Spustit audio