Pelikáni z královédvorské ZOO se už vyhřívají v teple a věnují se založení rodiny

9. listopad 2016

Ale ještě ve středu brázdili hladiny dvou rybníků a užívali si posledního letošního sluníčka. A to až do chvíle, kdy se v jejich blízkosti objevili muži v neoprénech nebo na loďkách a na stráních a mostech jejich ošetřovatelé. Přišla chvíle, kdy pelikáni musí opustit Safari.

Co takové stěhování ptáků obnáší, se v doprovodu s mluvčí ZOO Dvůr Králové nad Labem Andreou Jiroušovou, přesvědčila reportérka Dana Voňková.

Odchytem více než 30 pelikánů finišuje Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem s přesunem zvířat z areálu safari do jejich zimovišť. Chovatelé již přemístili na dvě stovky zvířat.

Odchyt pelikánů je každoročně velmi náročný, musí se chytat holýma rukama, aby se nezranili.

„Nejtěžší jedinci mají kolem 15 kilogramů, takže to není úplně legrace. Ptáci se také brání tím, že svým špičatým zobákem útočí na oči, takže ošetřovatelé musí být obezřetní a musí po odchytu rychle zobák zafixovat," říká mluvčí zoologické zahrady Andrea Jiroušová.

Odchyt pelikánů v ZOO Dvůr Králové nad Labem

Pelikáni do zimovišť směřují jako jedni z posledních z areálu safari, do zimoviště se přesunuly i dvě samice hrochů, které letos dvorská ZOO získala.

Pelikáni jsou nejtěžší létající ptáci - mohou dosáhnout váhy až 15 kilogramů. Rozpětí křídel je i přes tři metry, mají půlmetrový zobák a hrdelní vak, který může mít obsah až 14 litrů. Chůze pelikánů je kolébavá, letět mohou ale i padesátikilometrovou rychlostí.

Jsou to mořští ptáci sídlící v deltách velkých řek, kde také hnízdí. Po vyvedení mláďat se vrací na pobřeží.

Odchyt pelikánů v ZOO Dvůr Králové nad Labem

Pelikáni tvoří pro každou sezonu nový monogamní pár. Průměrně dospívá jen jedno mládě z hnízda. Pohlavně dospělým se stane za 3 až 4 roky. Denně spotřebují 1 až 2 kg potravy, většinou ryb. Větší ryby vyhazují do vzduchu, aby dopadly do vaku hlavou dolů.

Královédvorská ZOO chová pelikány africké, bílé, kadeřavé a skvrnozobé. Od jara do podzimu je najdete na dvou rybnicích v Safari. Chladné období roku prožívají v teple zimovišť.

V areálu ZOO na konci října skončil tradiční Týden duchů, na prosinec připravuje zahrada akci s názvem Vánoce v ZOO, kdy je možné projít vánočně vyzdobeným areálem zahrady.

Letos se poprvé v ZOO Dvůr Králové nad Labem také uskuteční adventní trhy.

Odchyt pelikánů v ZOO Dvůr Králové nad Labem
autoři: DV , Simona Jiřičková , Andrea Jiroušová
Spustit audio