Pět sokolích hnízd ze sedmi je na Broumovsku momentálně prázdných. Co se stalo?

18. květen 2017

Ochranáři z Broumovska v Královehradeckém kraji pozorují v posledních dnech úbytek hnízdišť sokolů. Mláďata mohou mít už jen dva páry, a to v oblasti Adršpašsko-teplických skal a u Broumovských stěn. Ještě nedávno přitom zoologové z Agentury ochrany přírody a krajiny sledovali celkem sedm hnízdišť. Co se stalo s ostatními sokoly? To zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Ochranáři si nejsou jistí co se přesně stalo. Naposledy včera odpoledne našli zoologové tři mrtvá mláďata u jednoho z hnízdišť. Příčin, proč je pět hnízd ze sedmi momentálně prázdných, může být podle odborníků celá řada.

Čtěte také

Jednou z možností je, že ptáky při hnízdění vyrušili lidé. V minulosti se dokonce stávalo, že vejce z hnízda někdo ukradl. Mnohem pravděpodobnější ale je, že se na ukončení hnízdění podílela sama příroda. Není totiž vyjímkou například to, že samec uhyne a samice tak musí vejce opustit.

Stává se i to, že na hnízdo zaútočí predátoři, například výr velký a vejce, popřípadě už narozená ptáčata, zlikviduje.

Je takový úbytek hnízdících párů běžný?

Rozhodně není neobvyklý. Například loni hnízdilo na Broumovsku také 7 párů a z nich úspěšně vyvedly mláďata jen páry dva. A v předchozích letech nebyla úspěšnost vyšší než padesát procent.

Paradoxní je, že podle statistik ochranářů, mají páry sokolů hnízdících v průmyslových oblastech, na komínech a třeba i v centrech měst, zhruba dvakrát vyšší úspěšnost hnízdění. Jednak jsou ti ptáci zvyklí na okolní ruch a jen tak něco je nevyplaší, a navíc je v zastavěných oblastech méně ohrožují predátoři.

Sokol stěhovavý - samice s mládětem

Mohou hnízdění zbylých párů sokolů pozorovat turisté?

Letos je to složitější než v několika předchozích letech. Jeden z párů sice hnízdí v Teplických skalách na skalní věži asi 200 metrů od turisticky oblíbených a vyhledávaných Chrámových stěn, ovšem na hnízdo není z žádného, běžně přístupného místa, vidět. Pokud ale bude hnízdění tohoto páru úspěšně pokračovat, tak zhruba za dva týdny by se měla ptáčata začít pohybovat v okolí hnízda. A to už by je turisté mohli zahlédnout.

Podobné je to i v lokalitě nazvané Skalní divadlo u Broumovských stěn. I tam je hnízdo velmi špatně pozorovatelné.

Na obou místech momentálně platí pro turisty omezení. Průchod pod skalami, kde páry hnízdí, je totiž uzavřený a to právě proto, aby lidé sokoly rušili co nejméně.

autor: baj
Spustit audio