Piknik v zámecké zahradě mohou prožít v Novém Městě nad Metují všechny romantické duše

18. červen 2017

Červen nám zatím přeje, jeden krásný den střídá druhý, a kdybyste tu tak pomíjivou atmosféru léta chtěli vychutnat ojedinělým způsobem, udělejte si výlet na zámek do Nového Města nad Metují a zajděte do zámecké zahrady. Je to zážitek. Kouzelnou tvář jí vtiskl na začátku minulého století architekt Dušan Jurkovič. Veškeré úpravy se uskutečnily v letech 1910 - 1911 a je tak poslední založenou zámeckou zahradou na našem území do konce 20. století.

Horní část zahrady, v těsné blízkosti budovy zámku, byla rozčleněna terasami s květinovými záhony a dřevěnými plůtky. Původně obranný příkop překlenul Dušan Jurkovič dřevěným mostem ve stylu lidové architektury Valašska. Spodní parter zahrad jím byl upraven na okrasnou zahradu ve stylu francouzských zahrad - tedy se stříhanými živými ploty a přísnou osovou souměrností.

Čtěte také

Ve středu této části zahrady našla své místo kašna s chrličem vody.

Pro výzdobu a obohacení zámeckého areálu věhlasný architekt vybral sošky kamenných trpaslíků, které představují alegorii lidských charakterů a vlastností. Jsou umístěny také v prostoru před zámkem. Sošky pocházejí z 1. třetiny 18. století z dílny slavného barokního sochaře Matyáše Bernarda Brauna. Místem jejich původního určení byl areál barokního velmože, hraběte Františka Antonína Šporka v Kuksu.

Piknik v zámecké zahradě mohou prožít v Novém Městě nad Metují všechny romantické duše

Sousedící části francouzské zahrady byly architektem určeny jako užitkové - ovocná a zeleninová. Mimo architektonických úprav zde Jurkovič navrhnul vytápěný skleník a vodní systém, napájený z řeky Metuje, určený k zavlažování, k zásobování kašny a jiných vodních prvků.

Budete si tam opravdu připadat jako v kouzelné pohádkové zahradě

A co víc, můžete si tam uspořádat opravdový piknik. Jednoho takového čistě dámského dýchánku byla svědkem i redaktorka Romana Pacáková.

Piknik v zámecké zahradě mohou prožít v Novém Městě nad Metují všechny romantické duše

A zatímco s Markétou Tomanovou ze správy zámku čekaly, až dámy - paní Renata, Irena a Jana - na smluvený piknik přijdou, trochu se vyptávala. A dozvěděla se, že je to nevšední zážitek, který můžete v Jurkovičově zámecké zahradě prožít třeba s vaší láskou, rodinou nebo partou přátel.

Můžete si vybrat ze tří druhů piknikových košů

Dva z košů jsou pojmenovány po významných historických osobnostech novoměstského zámku, a to prezidentu T. G. Masarykovi a architektu Dušanu Jurkovičovi.

Piknik v zámecké zahradě mohou prožít v Novém Městě nad Metují všechny romantické duše

Třetí koš - farmářský - je naplněn kvalitními produkty farmářů z okolí.

Piknik lze uskutečnit kdykoliv v termínu od května do konce září. V případě hezkého počasí v rámci aktuální otevírací doby zámku.

Podrobnosti o možnosti prožít piknik v zámecké zahtadě, najdete na zámeckém webu.

autor: jou
Spustit audio