Platí nové jízdní řády autobusů i MHD. Jaké změny přinesly?

31. srpen 2015

Od víkendu platí nové jízdní řády městské hromadné dopravy v Hradci Králové. Dopravní podnik na nové verzi pracoval dlouhé měsíce a snažil se do ní zapracovat i názory cestujících. Jízdní řád hodně ovlivnila přestavba křižovatky U Koruny nedaleko hlavního vlakového nádraží. Podrobnosti zjišťoval redaktor Ondřej Vaňura.

V porovnání se změnami při poslední úpravě jízdních řádů v únoru loňského roku, jsou teď zásahy do rozpisů linek v podstatě minimální. Ty hlavní změny, které souvisí s opravou křižovatky U Koruny, už platí od začátku července a v platnosti zůstávají i nadále.

Čtěte také

Jedná se hlavně o trolejbusové linky číslo 2, 3 a 6.

Tou asi největší změnou je tak lepší rozložení spojů ve společných úsecích. Co přesně to znamená, vysvětluje vedoucí střediska hradecké MHD Leo Sedláček: "Tím společným úsekem rozumíme část, kde jede více linek MHD stejným směrem a cestující v tom úseku potřebují aby jim to neodjelo všechno najednou, ale aby to jezdilo nějakým způsobem proloženě. To jsme se pokusili na některých úsecích vyřešit a uspořádat ty spoje tak, aby byli cestující spokojeni".

Jakých úseků se tato novinka dotkne?

Například Brněnské ulice v úseku Hotel Garni až na Nový Hradec nebo třeba druhého silničního okruhu v úseku kruhový objezd na Brněnské ulici přes křižovatku Mileta a dále Fakultní nemocnici až do Lipek.

Městská karta MHD v Hradci Králové

Další změny, které jízdní řády v Hradci Králové přináší: přibyde více zastávek na znamení v 1. pásmu, týká se to třeba zastávek Chaloupky, Zděná bouda nebo U Letců.

Dvě ze zastávek pak mají také nová jména. Eurocenter na Slezském předměstí bude nově Orlice park a Kluky na Novém Hradci se přejmenují na Kluky planetárium.

Nové jízdní řády začaly platit také na autobusových spojích v celém Královéhradeckém kraji

Nový jízdní řád pro autobusy, který platí od neděle, ruší například nedělní přímý spoj mezi Pecí pod Sněžkou a Hradcem Králové.

Naopak kraj zadotuje přímé linky do Špindlerova Mlýna a na Broumovsko.

Ty nemají dost cestujících a bez veřejné podpory by je komerční dopravci zrušili.

Další změny popisuje za krajský úřad Martina Götzová: "Celkem změny v upraveném jízdním řádu čítají asi 70 položek. V mnoha případech jde ale o změny příjezdů a odjezdů kvůli lepší návaznosti na další spoje. Trasa některých autobusových linek byla prodloužena o nové zastávky, u některých zase zkrácena".

autor: ova
Spustit audio