Po náročné rekonstrukci se v Hradci Králové opět otevírá Bílá věž

Rok a půl trvala rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové. Pro veřejnost se dominanta města otevře už v sobotu. Město za opravu 72 metrů vysoké památky zaplatilo 53 milionů korun bez DPH, přičemž dvě třetiny z této částky pokryly evropské dotace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bílá věž se po rekonstrukci otevře 23.5.2015 návštěvníkům

Bílá věž se po rekonstrukci otevře 23.5.2015 návštěvníkům | Foto: Jiřina Šmídová | Zdroj: Český rozhlas

„Na rekonstrukci Bílé věže mě velmi potěšilo skloubení konzervativního restaurování historických konstrukcí a prvků s moderním vstupem moderní architektury a vložení nové funkce,“ popisuje své pocity vedoucí památkové péče hradeckého magistrátu Jan Falta.

A tím moderním myslí třeba 20 obrazovek, 50 reproduktorů a 465 světel. Vše dohromady dokáže udělat pro návštěvníka každou prohlídku jedinečnou, potvrzuje ředitel Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti Miroslav Franc.

„Uprostřed těla Bílé věže jsou zavěšené monitory. A jak jdete po schodišti, tak se můžete u těch monitorů zastavit, právě v patrech jsou ty monitory dokonce dotykové.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Po rozsáhlé rekonstrukci se od zítřka veřejnost opět dostane do Bílé věže v Hradci Králové, informuje Jiří Fremuth

„A v budoucnosti budete moci nějakým způsobem ovlivnit průběh prohlídkového programu a vyvolat si další informace, prolistovat další fotografie,“ dodává Franc.

Náročná výměna trámů

Oprava památky, kterou začali hradečtí měšťané budovat v roce 1574, stála 53 milionů korun. Práce prodražil o 5,5 milionu špatný stav zvonové stolice.

„Staticky trámy, které držely ve zdi, byly natolik poškozené, že se musely vyměnit úplně,“ vysvětluje vedoucí odboru projektů a dotací hradeckého magistrátu Jozef Čižmár. „Proto tam vznikala pracoviště, kde se tesaly nové trámy a starou metodou se dostávaly navrch.“

Rekonstrukce ale přinesla i příjemnější překvapení. „Například více než stovka kamenů na plášti Bílé věže je podepsaná stavitelem Burianem Vlachem,“ říká Jan Falta.

„Nebo se potvrdila teorie, že zvon Augustin byl vytahován prostředkem Bílé věže, protože strop nad průchodem do kaple sv. Klimenta byl postaven až po usazení zvonu Augustin.“

Poprvé se pro veřejnost otevře renesanční památka v sobotu 23. května po poledni.

Zvon Augustin na skleněném modelu Bílé věže | Foto: Jiřina Mužíková

Jiří Fremuth, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme