Pod dohledem robotů se uzdravují děti v Janských Lázních

26. září 2016

Při léčbě a terapii dětí v Dětské léčebně Vesna v Janských Lázních využívají zdejší odborníci moderní přístroje a další vybavení. Během letošního roku jej pořídili díky projektu, který je podpořen grantem z Norska. Jeho cíl - umožnit ucelenou terapii dětí s perinatálním postižením vztahujícím se k období před porodem dítěte a krátce po něm - byl naplněn.

Svoji činnost nově také zahájil klinický psycholog, který pracuje s dětmi a poskytuje odlehčení a pomoc i rodičům postižených dětí.

„Dětská léčebna Vesna již dlouhodobě patří mezi zařízení poskytující ucelenou terapii pro děti s perinatální zátěží a díky této dotaci ho doplňujeme o nejmodernější rehabilitační přístroje a metody," uvedl ředitel lázní Rudolf Bubla.

Slavnostní zakončení projektu se uskuteční 22. září 2016 za účasti odborníků z oboru perinatologie, zástupců Ministerstva zdravotnictví a financí ČR a dalších hostů.

Robotická ruka
Novým velkým pomocníkem pro malé pacienty i fyzioterapeuty je například špičkové zařízení pro rehabilitaci ruky a prstů - robotická ruka GLOREHA.

Čtěte také

Jsme na ergoterapii a ergoterapeutka Kateřina Kořínková navléká šestileté pacientce rukavici s prsty, na které nasadí kolíky, napojené na ovládací panel.

„Rukavice je lehká a umožňuje plynulý pohyb pro různá cvičení," říká a spouští program pro sevření a rozevření jednotlivých prstů.

WP_20160810_14_26_44_Pro2.jpg

Malá slečna sleduje simulované pohyby své vlastní ruky jako „robota" na obrazovce počítače ve 3D programu a dostává pokyny: „Katko a teď zavíráme prsty - ukazováček, prsteníček, každý zvlášť."

Ruka připomíná střihorukého Edwarda z filmu a děvčátko, které se zde léčí po komplikované zlomenině, to baví.

Děti s pomocí robotické ruky cvičí při léčbě těžkých pohybových, neurologických a onkologických onemocněních.

Moderní přístroj na elektroléčbě
Další nový přístroj v Dětské léčebně Vesna najdeme na oddělení elektroléčby. Elektroléčebný vakuový přístroj EXTREMITER zde využívají k léčbě otoků končetin malých pacientů.

Z dalšího vybavení jmenujme polohovací stůl se zapojeným robotickým systémem ERIGO, který pomáhá pomalému uvedení do vertikální polohy a následné mobilizaci malých pacientů, kteří nejsou schopni samostatně stát, nebo jsou trvale upoutáni na lůžko.

Ve dvaceti dětských postelích jsou nové antidekubitní matrace a součástí projektu jsou také přebalovací pulty či speciální krmící židle.

J12.jpg
autor: Zdenka Hanyšová Celá
Spustit audio