Pod normálem je stále stav podzemní vody ve východních Čechách. Hrozí i vysychání studní

18. duben 2017

Východní Čechy mají stále problém s podzemní vodou. Její stav je dokonce momentálně nejnižší v republice. Hydrologové opět předpovídají, že se zásoby podzemní vody v létě ještě sníží. Hrozí podle nich i vysychání studní.

Stav podzemních vod ve Východních Čechách je nízký už od roku 2012. Momentálně je situace horší než ve stejném období v loňském roce. Potvrzuje to hydrolog z českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové Alexandr Zajcev: „Aktuální stavy podzemních vod jsou silně podnormální. Je to překvapivé, ale současný stav podzemních vod při povrchové zóně, to znamené takové mělké studny, je o něco horší, než v roce 2016."

Podle Alexandra Zajceva současný stav nasvědčuje tomu, že sucho se bude prohlubovat. Problémy by mohly být i s nedostatkem vody ve studních, u kterých hrozí vysychání. Lidé tak budou muset šetřit vodou s největší pravděpodobností i letos.

Čtěte také

„V posledních třech letech zažíváme suché roky. Takže se nemůžeme divit, že ty hladiny v domácích studních se prohlubují. Když měl někdo ve studni metr vody a odčerpával z ní a byl schopný zalét zahrádku, tak v letošním roce mu to třeba poklesne na půl metru. Tedy doporučení je spíš takové, aby lidé s vodou šetřili," říká Alexandr Zajcev.

Stavu podzemní vody nepomohl ani roztávající sníh

Tání a déšť sice zajistily mírné stoupání vody v mělkých vrtech - například ve studních, ale ne dostatečně.

„Řekněme trochu v uvozovkách, kdyby vám spadlo 30 milimetrů deště v průběhu dvou tří dnů, tak to je taková sněhová nadílka, která odtála během 14 dnů. Tedy mohlo se to projevit nepatrným vzestupem," vysvětluje Alexandr Zajcev.

voda, kohoutek

Vydatné srážky v nadcházejících měsících by zvýšení stavu podzemních vod sice pomohly, do svého normálu by se ale po několika velmi suchých letech, přesto nedostal.

„Letos to určitě nebude. To by musela být snad potopa, aby došlo k nějakému rychlému naplnění těch hladin do normálních stavů," dodává Alexandr Zajcev.

V Královéhradeckém kraji by měly být na sucho připravené alespoň vodní nádrže, které za suchého období dotují vodní toky. Potvrzuje to vedoucí Vodohospodářského dispečinku povodí Labe Jiří Petr: „Co se týká vodních nádrží, tak jsou v podstatě všechny naplněné po hladinu zásobního prostoru. U některých nádrží jsme přistoupili k mírnému zvýšení objemu. A to z důvodů případné dotace průtoků v letních měsících."

Sucho trápí například také Jižní Moravu.

autor: Marika Konárková
Spustit audio