Podzim teprve začal a záchranné stanice se plní malými ježky. Lidé jich přináší i několik najednou

30. září 2017

Některé záchranné stanice už se plní ježky. Důvodem je chladné počasí a hlavně nízké raní teploty. Ty jsou pro malé ježky nebezpečné. Pracovníci stanice zatím hmyzožravce přijímají a pečují o ně, ale zároveň se snaží lidem ukázat a vysvětlit, že i oni sami se o ježka mohou postarat.

Právě jsme vešli do záchranné stanice ve Vrchlabí. V tuto dobu by tady převažovali mezi pacienty hlavně různí opeřenci a drobní savci. Ale nyní je tady spousta ježků.

„Teď je tady kolem 20 ježků. Jsou to převážně ježci z druhých vrhů, mláďata. Lidé většinou přinesli celý vrh, po pěti, po šesti ježcích," říká Ondřejka Bachtíková, vedoucí záchranné stanice pro handicapovaná zvířata.

Vidíme, že ježci, kteří jsou tady v bednách, jsou opravdu hodně malí

„Jsou maličcí. Mají 200 gramů. Přisvěcujeme jim světýlkem, protože tam ta teplota je důležitá," doplňuje Ondřejka Bachtíková.

Čtěte také

Hana Štefanová, pracovnice záchranné stanice, právě chystá ježkům jídlo. Na čem si dnes pochutnají?

„Na kočičích granulích a dostávají také kočičí konzervy. Většinou se jim všechno dává, aby to bylo s kuřecím masem. Ne vepřové, ani hovězí, protože to je moc tučné," vysvětluje Hana Štefanová.

Ježek se musí na zimu vykrmit

V předchozích letech, kdy počasí bylo teplejší, tak ti ježci, přestože byli takto malí, tak byli ještě ve volné přírodě.

„Je to o tom, že tady u nás byly opravdy ty noci už chladné. A ten ježek, když je takto malý, tak to teplo potřebuje. U nás přezimuje tak kolem 50 až 60 ježků, což jsme schopni zvládnout. Všichni ostatní volají a telefonují a na těch svých zahradách si své ježky hýčkají. Takže je to o tom, že ti lidé luxusně spolupracují a my jsme za to rádi," říká Ondřejka Bachtíková.

Aby se předešlo naplnění záchranné stanice radí pracovníci lidem, jak se o ježky postarat

„Určitě, je to lepší pro ta zvířata když zůstanou v té volné přírodě. A pokud to ta zahrada umožňuje, tak dnes lidé nechávají na svých zahradách takovou tu hromadu pro zvířátka, aby tam mohla přezimovat," říká Ondřejka Bachtíková.

Ježek se musí na zimu vykrmit

Pokud si tedy chce člověk nechat ježka na své zahradě, tak co by měl pro to udělat? Co vytvořit a vybudovat, aby tam ježek v pořádku zimu vydržel?

„Vždycky říkáme, že je ideální nechat někde v koutě zahrady takový malý přírodní nepořádek. To znamená shrabané listí, větve, neodnášet to z té zahrady, nechat to tam. Tím se vytvoří takový ten přirozený přezimovací prostor," radí Ondřejka Bachtíková.

Pokud se těchto 20 ježků na záchranné stanici ve Vrchlabí podaří vykrmit a dostat na váhu více než 3/4 kilogramu a bude pěkné počasí, ochranáři je ještě před zimou stihnou vrátit zpět do přírody.

Spustit audio