Pohřbívání v národní kulturní památce. Kostelík Panny Marie v Broumově slouží poprvé neveřícím

22. duben 2017

Po téměř šesti stoletích své existence se v unikátním dřevěném kostelíku Panny Marie v Broumově začaly pořádat necírkevní pohřební obřady. Původní smuteční síň totiž broumovská radnice nechala zbourat a nová na jejím místě vyroste až za několik měsíců. Celodřevěný kostel je přitom národní kulturní památkou, na jeho stavbu tesaři nepoužili jediný hřebík.

„Je to taková rarita si myslím, že i v rámci historie tohoto kostela od 15. století tady určitě nebylo, aby se tady konaly občanské pohřby," popisuje netradiční situaci farář broumovské diecéze Martin Lanži.

Podle něj měla církev jediný zásadní požadavek, aby ateisté nevstupovali do prostoru presbitáře: „Presbytář je místo, ve kterém se pohybuje jenom kněž a asistence, ministranti. V podstatě taková ta centrální část. Takže z toho důvodu by nikdo další do toho presbytáře vstupovat neměl."

Čtěte také

Podle provozovatele Pohřební služby Tomáše Žida není problém tuhle podmínku respektovat, pro něj samotného se při pořádání posledního rozloučení změnily jen drobnosti: „V podstatě rakev musí zůstat na místě než odejdou lidé. Ale jinak je to v podstatě úplně stejné jako církevní pohřby."

Pohřbívání v národní kulturní památce. Kostelík Panny Marie v Broumově slouží poprvé v historii i neveřícím

Ohlasy jsou až na vyjímky velmi dobré, třeba Pavlínu Machkovou při pohřbu její příbuzné prostředí překvapilo: „Bylo to důstojné místo pro to rozloučení s tetou. A musím řict, že to bylo pěkné a příjemné prostředí."

Necírkevní pohřby budou v kostele Panny Marie pokračovat ještě několik dalších měsíců. Nová obřadní síň se totiž teprve začne stavět.

„Se začíná vyměřovat nová stavba. Bude se začínat nad inženýrskými sítěmi, přístupovou komunikací a vlastní stavbou té smuteční síně," dodává Iveta Pírová, vedoucí odboru investic a rozvoje Městského úřadu.

autor: baj
Spustit audio