Policie obvinila soudkyni ze zmanipulování insolvenčního řízení. Ve funkci zůstává dál

Hradecká policie zahájila trestní stíhání soudkyně kvůli manipulaci insolvenčního řízení. Českému rozhlasu to potvrdil státní zástupce Adam Borgula. O jakou konkrétní kauzu jde, ale odmítl blíž komentovat. Stíhaná je soudkyně Krajského soudu v Českých Budějovicích Marie Červinková, která se podílela na insolvenčním řízení v kauze Via Chem Group, kterou v dubnu převzala hradecká policie. Její stíhání potvrdil šéf českobudějovického soudu. Zda se týká právě případu Via Chem Group, není zatím zřejmé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Vím o tom, že policejní orgán zahájil trestní stíhání Marie Červinkové,“ uvedl šéf Krajského soudu v Českých Budějovicích Milan Tripes. Soudkyně Červinková se k obvinění odmítla vyjádřit s tím, že žádné informace podávat nebude.

Kriminalisté soudkyni viní z toho, že zajistila prospěch akcionáři dlužníka a způsobila tak vážnou újmu několika účastníkům řízení.

Jestli jde skutečně o kauzu Via Chem Group a soudkyni Červinkovou, odmítl komentovat státní zástupce Adam Borgula, který o trestním stíhání informoval na webu pražského vrchního státního zastupitelství.

„Můžu potvrdit, že ve věci manipulovaných insolvenčních řízení, kterou vede policie Královéhradeckého kraje, zahájila dne 20. 9. 2016 trestní stíhání jedné osoby, a to na základě mého pokynu a se souhlasem prezidenta republiky,“ uvedl Borgula.

Informaci, že trestní stíhání se týká ženy, potvrdil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. „Na začátku minulého týdne dal pan prezident souhlas se stíháním soudkyně z Českých Budějovic," řekl.

Mluvčí královéhradecké policie Jan Čížkovský sdělil pouze to, že v této věci si poskytování veškerých informací vyhradilo Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Ministerstvo spravedlnosti podle své mluvčí Terezy Schejbalové zatím zprávu o stíhání soudkyně nedostalo. Ve funkci proto zůstává dál.

Naplnění trestného činu spočívalo podle dozorového státního zástupce „ve výkonu funkce soudce v rozporu s jeho povinnostmi a v rozporu s povinnostmi uloženými insolvenčním zákonem". Za zneužití pravomoci hrozí v případě prokázání viny jeden rok až pět let vězení.

Případ Via Chem Group

Případ Via Chem Group dozoruje také Adam Borgula. Ten v dubnu nechal kauzu převést pod královéhradecké krajské policejní ředitelství s tím, že protikorupční policie dělala při vyšetřování chyby a neplnila jeho pokyny. Na insolvenčním řízení v kauze Via Chem Group se podílela právě i Červinková.

V kauze společnosti Via Chem Group a manipulace s insolvenčními řízeními vznesla policie letos v lednu po razii v ústecké Spolchemii a na Krajském soudu v Českých Budějovicích obvinění z řady trestných činů - ze zvýhodnění nebo poškození věřitele, způsobení úpadku, zasahování do nezávislosti soudu, podvodu, praní špinavých peněz, pletich při insolvenčním řízení, podplácení, přijetí úplatku nebo účasti v organizovaném gangu.

Případ souvisí hlavně s reorganizací Via Chem Group, jejíž zmanipulovaná insolvence byla podle obvinění potřeba, aby ústecká chemička zůstala pod vlivem miliardáře Petra Sisáka, který patří mezi obviněné. Stíhaný je i advokát Ivo Hala a dalších 12 lidí.

V menší míře se případ týká i dalších firem či podvodů. Například fotbalového klubu Slavia Praha, který do loňska vlastnil někdejší ministr dopravy za ODS Aleš Řebíček. Právě jeho skupina podle policie obrala o téměř 25 milionů korun.

ČTK, Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme