Policie v Hradci Králové zadržela odsouzeného Turka s vazbami na teroristy

Policie z Královéhradeckého kraje zadržela při úterní silniční kontrole třicetiletého Turka, kterého hledal Interpol. Muž je odsouzen za kriminální delikt s teroristickým podtextem a vyhýbal se nástupu do vězení, řekla Českému rozhlasu mluvčí královéhradecké policie Ivana Ježková.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová policejní Octavia v civilním provedení

Nová policejní Octavia v civilním provedení | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Policisté pohotovostního a eskortního oddělení krajského policejního ředitelství kontrolovali muže v úterý odpoledne, a to přímo v centru Hradce Králové.

Podle Ježkové cestoval v autě s cizí poznávací značkou, které si policisté dopředu vytipovali.

„Okamžitě ho zadrželi, převezli ho na policejní služebnu k provedení dalších úkonů, které směřovaly hlavně k potvrzení jeho totožnosti,“ uvedla mluvčí.

Prověrkou v policejních evidencích následně policisté zjistili, že Turek je v domovském státě odsouzen za kriminální delikt s teroristickým podtextem a vyhýbá se nástupu do vězení.

„Dle dostupných evidencí pak také zjistili, že byl odsouzen pro napojení na organizaci s politickými zájmy neslučitelnými se státním zřízením Turecka,“ řekla dále Ježková.

Mluvčí dodala, že momentálně je cizinec v policejní cele a připravuje se podnět na jeho vzetí do vydávací vazby.

Podle neoficiálních informací ČTK byl zadržený muž v Turecku odsouzený za spolupráci se Stranou kurdských pracujících (PKK), která bojuje za vytvoření vlastního kurdského státu. Česká televize uvedla, že roznášel pro PKK letáky.

Kurdskou stranu pracujících považují Turecko, USA i Evropská unie za teroristickou organizaci. Kurdské milice teď stojí v čele sil, které v Sýrii a Iráku bojují proti radikálům z organizace Islámský stát.

Bezpečnostní opatření v Česku fungují, ocenil zadržení muže Chovanec

O zadržení „mezinárodně hledané osoby podezřelou z vazeb na teroristy“ nejprve informoval na twitteru ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Podrobnosti ale neuvedl.

Podle Chovance je zadržení této osoby důkazem, že bezpečnostní opatření přijatá po nedávných teroristických útocích v Paříži fungují. Ministr také poděkoval policistům za skvělou práci.

I podle vyjádření policejního prezidenta Tomáše Tuhého je zadržení „jednoznačně důsledkem zvýšených bezpečnostních opatření, která přijala Policie ČR kvůli událostem z posledních dnů.“ Opatření budou v platnosti nejméně do konce roku.

ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme