Policii v Královéhradeckém kraji chybí lidé. A tak je shání už na středních školách

22. prosinec 2016

Aby policie v Královéhradeckém kraji naplnila ideální stav, potřebuje přijmout desítky nových policistů. Po celém kraji je proto náborová kampaň. Ta může být i ve formě přednášek pro studenty maturitních ročníků středních škol.

Zasedací místnost na střední průmyslové škole v Hradci Králové se plní studenty. Před ně nastupují dva policisté a náborová přednáška může začít.

„Já vás zdravím, chlapci a dámo. Jsem tu proto, abych vás seznámil s tím, s čím se můžete u policie setkat," začíná přednášku Jan Čížkovský.

Čtěte také

Během zhruba hodiny si studenti poslechnou, co je potřeba zvládnout, aby se k policii vůbec dostali a co je pak při práci čeká.

Podle policisty Jana Čížkovského jsou maturitní ročníky pro přednášky ideální: „Ano, maturitní ročníky, kdy například chlapec ve věku 20 let končí studium, jsou pro nás velmi zajímavou cílovou skupinou. Proto, aby u nás začal pracovat. Poté, co dokončí maturitní zkoušku a splní další požadavky, může se přihlásit k nám."

Daktyloskopická laboratoř Policie Jihočeského kraje

Některé žáky akce neoslovila vůbec, našli se ale i tací, kteří si zjišťovali další podrobnosti a skutečně o nástupu k policii uvažují.

„Třeba jak jsou rozloženy ty testy, tělesné testy, zdravotní testy, nějaké osobnostní testy. Vlastně princip těch zkoušek. Jak funguje policie, její struktura," popisuje Adam Stráník, co se od policistů dozvěděl.

Výchovný poradce hradecké střední průmyslové školy Radek Valeš si myslí, že takové přednášky smysl mají: „Byli jsme osloveni tiskovým mluvčímm že by tu rád udělal náborovou akci. A přišlo nám to jako dobrý nápad. Že vlastně pro ty kluky ve 4. ročníku by to mohlo být zajímavé. A vzhledem k tomu, že bylo i dost dotazů po skončení přednášky, tak si myslím, že pár zájemců tady možná najdou."

Policie, ilustrační foto

Aktuálně policie v regionu potřebuje přijmout desítky lidí
„Abychom doplnili chybějící počty policistů do tzv. tabulkových stavů i běžnou fluktuaci policistů, tak jsme tento rok přijali asi 80 nových policistů," dodává policista Jan Čížkovský.

Ani to ale nestačí. Nalákat nové policisty má kampaň nejen ve školách, ale třeba i v královéhradecké městské hromadné dopravě, kde můžou cestující vidět náborové videospoty.

autor: ova
Spustit audio