Policisté kontrolovali kamióny nedaleko cukrovaru. Na váhu tak najížděla auta plná řepy

27. říjen 2017

Hodně důkladnou kontrolou prošly v uplynulých několika dnech desítky řidičů kamiónů. Policisté prověřovali dodržování doby přestávek, zkoumali, jesti auta nemají nezákonně upravené tachografy a hodně využitá byla i mobilní váha. Porušení nejvyšší povolené hmotnosti soupravy totiž policisté při kontrolách zjišťují hodně často.

Nebylo úplnou náhodou, že policisté u Opočna zastavovali především kamióny, vezoucí do nedalekého cukrovaru cukrovou řepu. Právě v tomhle období na téhle silnici třetí třídy totiž právě tahle auta vidíte nejčastěji, za sezónu se do cukrovaru v nedalekém Českém Meziříčí odveze kolem miliónu tun řepy.

A podle vedoucího odboru krajské služby dopravní policie Petra Duška se povedlo odhalit i řidiče, který si s povolenou hmotností hlavu opravdu nelámal: „Včera přetížení o pět a půl tuny je poměrně výrazné na nákladním vozidle. A tato hmotnost už může mít negativní na pozemní komunikaci."

Čtěte také

Řidiči často poukazují na tlak od dodavatele nebo odběratele, kterého moc dodržování předpisů nezajímá.

Vážení kamionů, Jihlava

Cukrovar v Českém Meziříčí ale podobné situace řeší - i proto, že kraji přispívá na opravy silnic, po kterých kamióny s řepou jezdí, říká mluvčí cukrovaru Jakub Hradiský: „Ten jeden případ, který byl překročen o deset procent nákladu, budeme s tím řidičem řešit a nejspíš s ním bude ukončena spolupráce. Protože naše společnost motivuje všechny zasilatelské firmy k tomu, aby jejich řidiči jezdili tak, jak jezdit mají. To znamená nejen dodržování dopravních předpisů, ale i povolené hmotnosti. Cokoliv přivezou nad limit povolené hmotnosti, nedostanou od nás zaplaceno a vezou to na své vlastní náklady."

Pro samotné řidiče je hodně obtížné hmotnost nákladu kontrolovat, podle jednoho z nich Karla Sáse neprospívá ani počasí: „V tomto mokru se to kontroluje hodně špatně. padá tam bláto a různé další věci a tak tu hmotnost hodně špatně odhadujete."

Na řepě občas zůstane trocha hlíny a když je nasáklá vodou, jde najednou hmotnost celého nákladu strmě nahoru.

Karel Sás měl tentokrát všechno včetně hmotnosti v pořádku, někteří jeho kolegové z necelé stovky kontrolovaných vozidel ale odešli s pokutou.

autor: lcz
Spustit audio