Policisté v Orlických horách mají šikovného pomocníka. Novou terénní čtyřkolku

26. březen 2016

Na začátku zimy dostali policisté v celé zemi nové terénní čtyřkolky - pomáhat mají hlavně na horách a v nedostupném terénu - pět strojů slouží nově v Královéhradeckém kraji. Jednu pro celé Orlické hory pak mají muži zákona v Dobrušce. Odtud ji mohou na vleku rychle dostat tam, kam je potřeba, třeba při pátrání po ztracených lidech nebo při kontrole chat.

Na kontrolu chat se teď na konci zimy a na začátku jara vydáme s policistou Jiřím Fialou. Vezmeme si přilbu a chrániče a můžeme vyrazit do toho horšího terénu.

Sjeli jsme z polní cesty, tady bychom s autem už těžko uspěli. Přesto na čtyřkolce je jízda stále komfortní.

Čtěte také

A blížíme se k chatě stojící u lesa. A půjdeme ji zkontrolovat.

„Teď jsme v obci Deštné, část Plasnice. Sem jsou v zimě cesty zcela neprůjezdné. Tyto chaty se tedy kontrolovali maximálně kolegy na běžkách", říká Jiří Falta.

Je zima, ale cesta čtyřkolkou je docela příjemná. Jak je to možné?

„Je vyhřívané kompletně sedadlo i pro spolujezdce. Jsou vyhřívané rukojeti řidítek a je vyhřívaný palec. Což je důležité, protože na ty ruce poměrně táhne," vysvětluje Jiří Falta.

Nové terénní čtyřkolky pomáhajá policistům v Orlických horách při kontrole chat

Čtyřkolka je docela těžká, co by se stalo, kdyby někde zapadla?

„Na vozidle je naviják vepředu i vzadu. Takže není problém při případném zapadnutí a podobných potížích," doplňuje Jiří Falta.

A jdeme se podívat na chatu.

„Zkontrolujeme okna a dveře. Tato chata vypadá optivky v pořádku. Ještě ji celou obejdeme, abychom viděli, že všechna okna jsou v pořádku. Ano, je to v pořádku. Takže nasedneme na čtyřkolku a můžeme jet zkontrolovat další objekt," dodává policista Jiří Falta.

Policisté se vydávají na kontrolu dalších chat. Díky nové čtyřkolce jich zkontrolují mnohem víc, než kdyby chodili pěšky.

Čtyřkolku mohou použít také při pátrání, pomáhát mohou Horské službě a mají k ní také vlek. Takže mohou čtyřkolku rychle dostat do místa kde je potřeba.

Spustit audio