Polky mohou jezdit na potraty do Česka, říká ministerstvo. Nemocnice zatím váhají

26. říjen 2016

Náchodská oblastní nemocnice odmítla v minulých letech stovky žádostí cizinek o umělé přerušení těhotenství. V drtivé většině šlo o Polky, které se na možnost interrupce informovaly osobně, e-mailem anebo telefonicky. Teď se ale situace mění, nemocnice by se měla přizpůsobit výkladu zákona ministerstva zdravotnictví a zákroky začít provádět.

Náchodská nemocnice leží jen kousek od státních hranic a pracovnice infocentra dříve odpovídaly na dotazy o případném provedení interrupce ženám z Polska velmi často.

„Vždy jsme k tomu přistupovali v souladu s platnou legislativou. Abychom tohle mohli provést, bylo nutné, aby měly polské ženy a vlastně všechny cizinky alespoň přechodný pobyt v Česku,“ říká ředitel Oblastní nemocnice Náchod Zbyněk Chotěborský s tím, že podmínku týkající se bydliště cizinky většinou nesplňovaly.

Situace se ale změnila. Ministerstvo zdravotnictví České republiky zveřejnilo na svých webových stránkách upřesňující informace. Podle nich mají ženy z EU stejná práva, jako ty české, tedy i na umělé přerušení těhotenství.

„V České republice sice stále platí zákon z roku 1986, který vyžadoval trvalý pobyt cizinek, které u nás chtěly podstoupit interrupci. Toto se ovšem nevztahuje z členských států Evropské unie. Máme totiž volný pohyb osob, a tedy například Polky u nás zákrok podstoupit můžou,“ vysvětluje stanovisko ministerstva jeho mluvčí Ladislav Šticha.

Cizinky by si zákrok musely zaplatit

Nemocnice oslovené Českým rozhlasem ale zůstávají opatrné a případné žádosti cizinek budou posuzovat individuálně, ve spolupráci s právníky.

„Musíme tuhle situaci prozkoumat, zda je to opravdu v souladu s platnou legislativou,“ tvrdí ředitel náchodské nemocnice Zbyněk Chotěborský a podobně vnímají situaci i v Hradci Králové.

„Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové nebylo provedeno žádné umělé přerušení těhotenství na vlastní žádost ženy z jiného členského státu Evropské unie minimálně v posledních 3 letech. Pokud by takový případ nastal, nechala by si nemocnice zpracovat právní analýzu pro konkrétní situaci,“ doplňuje mluvčí královehradecké nemocnice Petra Sychrová.

Případnou interrupci by si přitom cizinky musely zaplatit, cena se liší podle jednotlivých pracovišť. Nejčastěji se pohybuje mezi čtyřmi a šesti tisíci.

autor: PLE
Spustit audio