Polní obvaziště i ošetřovna. To je nový stan záchranářů pro zásahy při mimořádných událostech

14. prosinec 2016

Nový stan pro zásahy při mimořádných událostech má Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje. Stál 300 tisíc korun a záchranáři ho použijí při hromadných nehodách nebo třeba při povodních. Další novinky krajští záchranáři plánují. Chtějí například postavit speciální výcvikové středisko.

Nový stan je takové polní obvaziště a ošetřovna. Záchranáři v něm zvládnou pacientům poskytnout přednemocniční péči. Na práci mají aspoň trochu klid a lepší podmínky než přímo pod širým nebem.

Součástí vybavení je osvětlení a další věci, popisuje ředitel Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Jiří Mašek: „Tak hlavně, záchranáři tam mají střechu nad hlavou. Je to prostor, do kterého není vidět, tedy je to i určitá intimita i pro pacienty. Další věc je vybavení, které v létě chladí a v zimě topí. Čili je to určitá izolace toho stanu ještě vnitřní vrstvou."

Ve výbavě krajských záchranářů se jedná už o druhý stan
Ten první mají deset let a v současnosti je umístěný v Trutnově. Nově koupený stál 300 tisíc korun a je v Hradci Králové.

Stany u sebe mají hasiči. Právě oni totiž záchranářům s dopravou na místo pomáhají, vysvětluje Ondřej Sezima z hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje: „Po příjezdu k události se stanem manipulují čtyři hasiči, nebo%t hmotnost stanu je zhruba 200 kilogramů. Je nejprve nutné stan vyndat z obalu, potom na vhodném místě rozložit a za pomoci záložních tlakových lahví jej naplnit vzduchem. Celý proces včetně instalace vnitřního zařízení stanu trvá hasičům do 15 minut od příjezdu na místo."

Nový stan pro zásahy při mimořádných událostech má Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje

Plány krajských záchranářů ale stanem nekončí
Dále chtějí například vybudovat výcvikové středisko, které by bylo v Hradci Králové v areálu leteckého záchranky, kousek od fakultní nemocnice. Počítá se s pořízením simulátorů zásahu u dopravní nehody, zásahu ve výšce nebo třeba na staveništi.

„I my se musíme zdokonalit a musíme si umět pacienta vyprostit ze stísněného prostoru. Musíme umět za pacientem vlézt třeba do jímky, do studny. Musíme se umět pohybovat na lešení na stavbě, vyprostit pacienta z autobusu nebo osobního auta," dodává ředitel hradeckých krajských záchranářů Jiří Mašek, který předpokládá, že by měla být výcviková hala hotová do dvou let.

Stát má 8 a půl milionu korun, 90 procent by měly zaplatit dotace.

autor: ova
Spustit audio