Polsko po pěti týdnech opět otevřelo turistické hraniční přechody

25. září 2010

(ČTK) - Polská hraniční stráž dnes, po více než pěti týdnech uzávěry, opět otevřela hraniční přechody na turistických stezkách s Českou republikou a Slovenskem. Přechody polská strana dočasně zavřela v souvislosti s válkou v Iráku. Turisté tak mohli hranice překročit jen na klasických silničních a železničních přechodech. ČTK to dnes řekl mluvčí hradeckých celníků Otto Mach.

Jen na úseku hranice od Harrachova v Krkonoších po Kralický Sněžník na Orlickoústecku je 19 turistických přechodů s namátkovou kontrolou. Přechody mohou využívat pěší turisté, lyžaři či cyklisté ze zemí, s nimiž má Česko a Polsko bezvízový styk. Hraničních přechodů takzvaného malého pohraničního styku, které mohou využívat Češi a Poláci z příhraničních oblastí, se mimořádná uzávěra netýkala.
Polsko, které v Iráku aktivně bojovalo na straně spojenců, po zahájení intervence výrazně zostřilo kontroly na hranicích, v přístavech a na letištích. S mimořádnou pozorností střežilo i zelenou hranici. Jedním z výsledků zostřených polských kontrol bylo odhalení velkého množství pašeráků cigaret na česko-polské hranici.

Spustit audio