Poprvé v historii bylo zasedání Královéhradeckého kraje tlumočeno do znakového jazyka

31. březen 2017

Královéhradecký kraj poprvé ve své historii umožnil sledovat jednání zastupitelstva i neslyšícím. V rámci pilotního projektu totiž úřad spustil tlumočení do českého znakového jazyka. Překlad byl promítán i do on-line vysílání, které je běžně dostupné na internetu.

„Jsem velmi hrdý na to, že právě náš Královéhradecký kraj byl tím prvním, kdo udělal tuto iniciativu. Protože na kraji se určitě řeší důležité věci, plány do budoucna, rozhodnutí, která se týkají i nás, neslyšících, kteří tu žijeme. Takže jsme rádi, že se k nim konečně můžeme dostat," prozradil ústy tlumočnice Lucie Tužové Petr Vesvíček, který byl jedním ze zhruba dvacítky neslyšících, kteří tentokrát dorazili na jednání krajského zastupitelstva.

Čtěte také

O překlad do znakového jazyka se staraly dvě dámy, které se na pódiu střídaly v 15ti minutém intervalu.

„Jsou tady mluvčí, kteří jsou velmi rychlí, nebo jim nebylo dobře rozumět, takže to ztěžuje naši práci. A potom jsou to samozřejmě také další rušivé zvuky, které tady jsou. Protože se nám třeba stalo, že si zastupitelé povídali, nebo si navzájem něco říkali a to nás samozřejmě při té práci velmi ruší," vysvětlila během přestávky úskalí své práce překladatelka Monika Boháčková.

Tlumočení do znakového jazyka bylo jedinou volbou, jak jednání neslyšícím zpřístupnit

Varianta s titulky nepřicházela podle inciátorky projektu a krajské radní zvolené za Východočechy Martiny Berdychové v úvahu: „On je problém v tom, že rodilí neslyšící neumějí pořádně jazyk. Protože ani v našem vzdělávacím systému my ty děti zatím neumíme všechny připravit tak, aby prostřednictvím znakového jazyka se naučili cizí jazyk. Protože pro ně náš jazyk, je cizí jazyk."

Logo

Nápad krajského zastupitelstva by mohl být dobrým impulsem i pro další hejtmanství, říká místopředseda Národní rady osob se zdravotním postižením Jiří Morávek: „Já si myslím, že je to velice dobrá věc. Všichni občané České republiky by měli mít možnost navštívit takovou akci jako je krajské zastupitelstvo a mít dostatečné informace, které tady jsou. Uvidíme, jak to dlouho vydrží."

Tlumočení do znakového jazyka není na Královéhradeckém kraji žádnou novinkou. Hejtmanství ho zavedlo už ve výboru zastupitelstva proti výchovu, vzdělávání a zaměstnanost, kde je jeden člen neslyšící.

Spustit audio