Pořádná bitva se strhla o osud dřevěných překážek z trutnovského bikeparku. Zamíří do Úpice?

6. květen 2017

Debata na toto téma neutichá a obě strany zatím nenašly společnou řeč. V Trutnově tvrdí, že překážky jsou životu nebezpečné a pro sportovce sloužit už nemůžou. V Úpici naopak doufají, že se domluví a budou dřevěné konstrukce moci dál využívat. Ty měly před několika lety při auditu převodu majetku hodnotu přes půl miliónu korun, teď jsou podle správce trutnovských sportovišť nebezpečné a používat se nedají. V nedaleké Úpici ale doufají, že se povede najít cestu k dohodě a překážky budou moci ještě sloužit v tamním parku pro cyklisty.

Jen sama historie vztahů mezi areálem v Úpici a v Trutnově by vydala na samotnou reportáž a ještě by se tam nevešlo všechno. Oba areály spolu kdysi úzce spolupracovaly třeba při pořádání akce Bike Hall Contest, překážky mezi nimi putovaly i několikrát, ale teď shodu zatím najít nedokázaly.

V Trutnově začnou zřejmě na podzim stavět nový areál a staré překážky už nebudou potřebovat. V Úpici o ně projevili zájem, dostalo se jim i předběžného příslibu, že je mohou dostat za odvoz, ale tenhle příslib po jednání na trutnovské radnici neplatí.

Čtěte také

„To byla nějaká předběžná záležitost, ale nebyla to oficiální věc," vysvětlil důvod konce tohoto druhu úpických nadějí trutnovský místostarosta Tomáš Hendrych z Volby pro město.

Trutnov se rozhodl překážky prozkoumat, zjistit jejich stav, ocenit je a pak vstoupit do jednání

Podle Úpických už ale někdo začal některé z nich likvidovat a odvážet- údajně proto, že jsou nebezpečné a nesplňují normy.

Pořádná bitva se strhla o osud dřevěných překážek z trutnovského bikeparku

Hodně nazlobený byl Tomáš Zima, otec jednoho z mladíků, kteří v areálu trénují: „Já jsem ty překážky sám osobně viděl a nafotil je. Jsou naprosto v pořádku, kostry jsou naprosto v pořádku. Bylo zapotřebí akorát vyměnit nájezdové lamino a tu voduvzdornou překližku. A mohlo se to provozovat dál. Není to pravda, že jsou ty překážky v dezolátním stavu."

Názor Petra Gaislera, jednatele společnosti Mebys, která se stará o městský majetek i o sportoviště, je jednoznačný: důvodem je jen a pouze bezpečnost překážek. Na její posouzení si firma pozvala certifikovaného specialistu, který se vyslovil jasně.

A podle Petra Gaislera pak překážky městská společnost dál používat nemůže: „Já jako jednatel společnosti jsem v tuto chvíli zodpovědný za to, že se tam nic nestane. Žádný úraz. Já to nejsem schopen garantovat. Všechno je hezké, jen do té doby, než se něco stane."

Podle Petra Gaislera jsou některé překážky dál na místě a další jsou uskladněny u zimního stadiónu. Odvezly a rozřezaly se prý jen dvě, které už se zachránit nedaly. Jestli nakonec k dohodě obou stran dojde nebo ne, se teď skutečně nedá ani odhadovat.

autor: lcz
Spustit audio