Pošta v Kocbeřích je otevřena jen hodinu dopoledne a hodinu a půl odpoledne. Lidé si stěžují

23. říjen 2017

Někteří obyvatelé obce Kocbeře si stěžují na krátkou otevírací dobu pobočky České pošty. Ta je lidem k dispozici jen hodinu dopoledne a hodinu a půl odpoledne, zavírací doba nejpozději o půl čtvrté. Vedení obce s žádostí o rozšíření otevírací doby neuspělo, podle České pošty by situaci vyřešilo zřízení Pošty Partner. Tedy to, že by pobočku provozoval soukromník nebo přímo obec.

Jindřiška Wagenknechtová chodí na poštu v Kocbeřích každý den. Většinou dopoledne, kdy má pobočka otevřeno od osmi do devíti. Je už v důchodu a krátké otevírací době se dokáže přizpůsobit, přesto by její rozšíření přivítala. „Chtěli bychom, aby bylo otevřeno aspoň do těch 11. hodin dopoledne. Protože za tu hodinu se sem někteří lidé prostě nedostanou."

Čtěte také

Další obyvatelé obce by naopak chtěli delší otevírací dobu odpoledne, pošta zavírá o půl čtvrté a to je část lidí ještě v práci.

„To by bylo určitě bezvadné, to by se hodilo," potvrzuje Eva Drtinová. Momentálně je na mateřské dovolené, dřív ji ale pracovní doba končila ve čtyři odpoledne a o případnou návštěvu pošty musela žádat příbuzné.

Pošta v Kocbeřích je otevřena jen hodinu dopoledne a hodinu a půl odpoledne. Lidé si stěžují

Poštu v Kocbeřích využívají nejen lidé z obce a okolí, ale také řidiči. Leží totiž přímo u hlavního silničního tahu z Jaroměře na Trutnov.

„Často se nám stává, že tady zastaví a hledají, kde je pošta, kde si mohou poslat svoji zásilku," říká nezávislá starostka Kocbeří Eva Rezková. Ta na jaře odmítla nabídku České pošty na to, aby pobočku provozovala sama obec. Je prý finančně nevýhodná.

Na žádost o rozšíření stávající otevírací doby obec odpověď nedostala

Odpověď od České pošty na žádost o rozšíření stávající otevírací doby obec dosud nedostala. „Pokusíme se opět obeslat poštu, aby se vyjádřila k tomu, zda je ochotna navýšit otevírací dobu. Popřípadě, zda již má jiný subjekt, který by Poštu Partner převzal," říká Eva Rezková.

Česká pošta ale vzhledem k ekonomické a personální situaci o rozšíření otevírací doby neuvažuje.

Podle mluvčího Matyáše Vitíka se ale státní podnik nebrání jednání o její úpravě. „To znamená posunutí na nějaké vhodnější časy, které by lépe vyhovovaly právě místním občanům."

Je tak možné, že se v Kocbeřích provozní doba pobočky České pošty přece jen změní. Třeba tak, že bude otevřeno později odpoledne.

autor: baj
Spustit audio