Poutník Petr Hirsch ušel za 5 let přes 23 000 km a spotřeboval 6 párů bot

16. leden 2016

Královédvorský rodák Petr Hirsch vyšel na cestu kolem světa a plánuje, že s přestávkami mu to potrvá zhruba 20 let. Řeší tak osobní krizi, ve které podstatnou roli sehrály rozvod a pocit profesního vyhoření „ajťáka".

Nakonec si ale přece jenom přibalil do batohu notebook, aby mohl o sobě podávat rodině zprávy, připojovat se na síť poutníků, mít dostatek map nebo třeba hledat jednoduché ubytování.

Petr Hirsch putuje většinou sám, mimo hlavní komunikace, vše potřebné nosí v batohu na zádech a snaží se vyjít s 10 euro na den.

Na své zatím poslední cestě Skandinávií došel až do návštěvnického centra severního polárního kruhu - to bylo vloni na podzim.

Přelom roku prožil v Čechách a pořádal přednášky.

6. ledna 2016 sledovali jeho originální vyprávění, film a fotografie návštěvníci zcela zaplněné galerie Tengenenge v ZOO Dvůr Králové nad Labem.

Poutník Petr Hirsch, jehož heslem je: „Chci jen jít", vzal zájemce na 16 000 km dlouhou cestu k třem poutním místům křesťanství: do Santiaga de Compostela, Říma a Jeruzaléma.

16 000 km dlouhá cesta Petra Hirsche k třem poutním místům křesťanství: do Santiaga de Compostela, Říma a Jeruzaléma

Petr Hirsch říká: „Vyrazil jsem směrem Santiago de Compostella, vyrazil jsem s gedeonským vydáním Bible, které jsem dostal od kamaráda, se spoustou otázek v sobě, týkajících se smyslu života, nebo jestli vůbec pokračovat v životě, vlastním životě. Nebylo to úplně nejšťastnější období... Ale jsem rád, že jsem to překonal tímto rozhodnutím vyrazit na cestu, a s každým krokem jsem postupně začal nalézat tu ztracenou radost ze života. Takovou tu radost, která nepotřebuje žádné opodstatnění, nepotřebuje žádný důvod, jenom ten samotný akt pohybu."

A dodává: „Když jsem šel do Santiaga, tak už jsem cítil, že byť pro mnohé je to nedosažitelné chůzí, tak já už jsem na začátku té cesty hodně ucítil, že to pro mě nebude konečná, že mám pokračovat dál.“

Přednáška Petra Hirsche v ZOO Dvůr Králové nad Labem
autor: DV
Spustit audio