Povodí Labe přirovnává letošní sucho k situaci v 50. a 60. letech minulého století

22. červenec 2015

Českou republiku trápí extrémní sucho, výjimkou není ani Královéhradecký kraj. Vodohospodáři Povodí Labe hlásí podstav na většině sledovaných řek. Pracovníci státního podniku už vydali doporučení jednotlivým Vodoprávním úřadům k omezení nebo zákazu odběru povrchových vod.

Málo sněhu, minimum srážek v posledních měsících a současné vysoké teploty, to jsou hlavní příčiny klesajících hladin řek nejen v Královéhradeckém kraji.

Povodí Labe hlásí hned 33 případů, kdy jsou řeky pod hranicí normálního stavu

Státní podnik už vyčerpal všechny možnosti k regulaci průtoků, říká hlavní dispečer Jiří Petr: "Jediná možnost jsou nádrže a u většiny nádrží máme nastaven minimální zůstatkový průtok, což je úplné minimum, které z té nádrže můžeme podle manipulačního řádu pouštět".

Čtěte také

Státní podnik už vydal doporučení jednotlivým Vodoprávním úřadům, aby omezily nebo zákazaly odběr povrchové vody. Situaci v řekách nezachrání ani občasné bouřky. Poslední měsíce jsou srážkově podrůměrné.

Například v červnu napršelo v Královéhradeckém a Pardubickém kraji 50 až 70 procent obvyklých srážek

A ani v červenci to nevypadá příliš optimisticky, říká klimatoložka Stanislava Kliegrová: "Co se týče července, tak ten vypadá ještě sušší. Dosud napršelo zhruba 20 až 30 procent měsíčního srážkového úhrnu".

sucho na Dalešické přehradě

Vodohospodáři letošní sucho srovnávají s rokem 2003, ale při hlubším rozboru se nebojí jít i hlouběji do minulosti.

"V tuto chvíli bych to sucho považoval za daleko intenzivnější a to srovnání bych hledal někde v 50. či 60. letech", analyzuje současnou situaci Jiří Petr.

Nedostatek vody na východě Čech by mohly alespoň trochu zachránit blížící se deště

"Co se týče předpovědi, tak nám kolegové synoptici předpovídají déšť ke konci týdne, takže tam bychom snad nějaký srážkový úhrn dohnat mohli", říká Stanislava Kliegrová z Českého hydrometeorologického ústavu.

déšť - bouřka

Zmírnění dopadů sucha je ve středu jedním z bodů, kterým se bude zabývat vláda na výjezdní schůzi v Ostravě. Ministerstvo zemědělství pro boj se suchem navrhuje rekonstrukci závlahových systémů, udržitelné hospodaření s půdou, efektivní využívání odpadních a srážkových vod a celkové posílení zadržování vody v krajině. Materiál, který společně předloží ministerstva zemědělství a životního prostředí, počítá se vznikem koncepce státu pro boj s úbytky vody. Ta ale bude vznikat ještě dva roky.

Současné sucho v Česku je nejhorší za posledních 12 let

Postihlo toky i podzemní vody a situace se bude zhoršovat, protože trvalý a vydatný déšť se v nejbližší době nečeká. Pod hranicí sucha je nyní přibližně polovina měrných profilů na českých a moravských řekách.

U podzemní vody je situace z hlediska sucha o něco horší na severovýchodě Čech. Suché vrty lze ale najít v každé oblasti Česka. Následující čtyři týdny mají být podle meteorologů srážkově jen normální až slabě podnormální a převažovat mají bouřky, nikoliv trvalý déšť. Průtrže mračen ale neřeší srážkový deficit.

Spustit audio