Pozůstatky tzv. Kladské stezky našli archeologové pod pilířem mostu v Chlumci nad Cidlinou

6. červenec 2016

Opravy mostů na hlavní silnici v Chlumci nad Cidlinou sice netěší řidiče, ale o to větší radost z nich mají archeologové. Pod pilířem starého mostu přes Cidlinu, totiž našli pozůstatky takzvané Polské nebo také Kladské stezky, která byla ve středověku důležitou obchodní spojnicí mezi Prahou a Slezskem. Našli tam navíc i pozůstatky domů a průmyslu, které pod zemí ležely víc než 700 let.

„Jsou tady vrsty staré, středověké komunikace. Vidíte pevnou dlažbu z valounků, takovou hutnou," říká archeolog Radek Bláha z Muzea východních Čech v Hradci Králové.

Stojíme v Chlumci nad Cidlinou v místech, kde ještě před nedávnem stával most přes řeku Cidlinu. Ten je není zbořený a bude se tu stavět most nový.

Čtěte také

Pod základy starého mostu archeologové objevili pozůstatky tzv. Kladské stezky.

„O něco později tady vznik vstup do města. Pravděpodobně brána nebo branka. Po té se zachovaly základy z opuky. Tam se našly náhodně zdracené věci. Například podkovy, nebo hřebíky z vozů," vysvětluje Radek Bláha.

Podkovička pomáhala horníkům, aby neuklouzly

„To co tady právě kopeme, tak odkrýváme jámu, která je asi vůbec nejstarší co tady zatím máme. Pochází asi ze 13. století, možná dokonce z konce 12. století. Vypadá to, že je to pozůstatek po výrobě, nebo zpracování železa," říká archeolog Radek Bláha.

Nejsme u konce. Ještě nás může nějaké překvapení potkat.Radek Bláha, archeolog

Co to znamená, že už před 700 lety tady bylo centrum současného města a zpracovávalo se tady železo?

„To ukazuje na význam města, které bylo na hlavní stezce z Prahy do Polska. Už minimálně v tom 13. století to bylo velice významné, dá se říct, že téměř průmyslové středisko. Uvidíme, co nám ještě řeknou další výkopy. Nejsme u konce. Ještě nás může nějaké překvapení potkat," těší se Radek Bláha.

Po dokončení průzkumu pod pilířem mostu, se archeologové přesunou na hlavní Kliceprovo náměstí v Chlumci nad Cidlinou. To se totiž od začátku července také opravuje.

autor: zen
Spustit audio