Přes 1000 kontrolních odběrů ročně - tak se hlídá na Královéhradecku kvalita vody

17. únor 2016

Hlavní hygienik České republiky chce příšnější dozor nad pitnou vodou z veřejných sítí. Vše kvůli nedávným problémům, kdy se ve vodě v některých lokalitách Česka objevily nebezpečné bakterie. Například Královéhradecká provozní, která zásobuje vodou 150 000 lidí na Královéhradecku, to vítá. Firma dělá ročně více než 1000 kontrol kvality vody. Na jeden takový odběr se v Hradci Králové vydal i náš reportér Jiří Fremuth.

„Musíme si připravit odběrné místo. Z kohoutku se odstraní sítko, kohoutek se dezinfikuje a nechá se odtéct studená voda do ustálení teploty. Konstantní teplota nám vlastně říká, že už jde o čerstvou vodu z vodovodního řádu a nejde o starší vodu, která by se držela v místním rozvodu budovy," Pavel Hofman odebírá týdně vzorky na zhruba 40 místech.

Například z úpraven vody a také u koncových uživatelů - tentokrát navštivil kuchyni mateřské školy v hradecké Třebši.

Čtěte také

Kuchařka Milena Vernerová kontrolní odběr uvítala: „Pijí to děti a dodržují pitný režim. Takže tu vodu pijí celý den. Tak jsme rádi, že je ta voda v pořádku."

Přímo na místě se pomocí spektrometru měří také množství chlóru ve vodě.

„Vrchní hranice, kterou nesmíme překročit v síti, jsou 0,3 miligramu volného chlóru na litr vody. Ale spodní hranice je vlastně nulová. Takže chlór ve vodě nemusí být. Pak záleží opravdu na tom, jak je ta voda čerstvá. A zvlášť v letních měsících je vhodné když ve vodě nějaké stopy chlóru jsou. Kvůli tomu, aby byla jistota, že se ve vodě nebudou množit bakterie," vysvětluje Pavel Hofman.

Přes 1000 kontrolních odběrů ročně - tak se hlídá na Královéhradecku kvalita vody

Vzorky putují na alalýzu do akreditované laboratoře, vysvětluje mluvčí Královéhradecké provozní Veronika Bergrová: „Dělají se mikrobiologické rozbory a chemické rozbory. Hledá se samozřejmě jakýkoliv problém, protože ty parametry jsou stanoveny vyhláškou a zákonem, tak se hledají parametry, které by překračovaly ten zákon nebo stanovené limity."

A problém s kvalitovou vody firma nemá.

„Těch případů, kdy vyjedeme dělat kontrolní vzorek na podnět zákazníka je minimum. Je to okolo 20 podnětů ročně," říká Veronika Bergrová.

Nejčastěji řeší vodohospodáři problém se zakalenou vodou, po opravě potrubí.

Spustit audio