Přestože je léto, horská služba v Krkonoších se nezastaví. Nejvíc zraněných je mezi pěšími turisty

4. srpen 2015

Co návštěvníci hor podceňují a jak předejít zranění? Horská služba v Krkonoších od začátku letní sezóny ošetřila téměř 150 zraněných návštěvníků hor. Nejvíc úrazů je mezi pěšími turisty. Vážnější zranění jsou z adrenalinových aktivit. Turisté by rozhodně neměli podceňovat ani počasí a předem se o jeho aktuálním stavu informovat.

Paní Marie z Hradce Králové tráví ve Špindlerově Mlýně se svou rodinou dovolenou. Do Krkonoš jezdí hlavně za sportem: "Protože nás letní hory lákají, hlavně turistika výhledy".

Právě se chystají na túru, zjistili si aktuální informace o počasí na hřebenech a jsou dobře vybaveni, včetně pevné horské obuvi.

Čtěte také

Mají s sebou malé děti, proto volí kratší a jednodušší trasy: "Podle náročnosti, aby to děti zvládli, když jedeme s malejma dětma, moc daleko, nebo převýšení to nedáte".

Ale spousta turistů, ať už pěších nebo turistů své cíle přeceňuje.

"Podcení svoji sílu, zajedou někam kde už to nevzládnou nebo nezabrzdí a malér je hned", vysvětluje zástupce náčelníka horské služby Krkonoše Pavel Jirsa.

Od začátku letních prázdnin už záchranáři vyjížděli k téměř 150 úrazům.

"Většinou jsou to úrazy z pěší turistiky, cyklsitiky a pak jsou to adrenalinové aktivity. Většinou to bývá poranění, co se týká krvácení, další úrazy jsou loemniny a potom jsou to poranění kloubů a zhmožděniny", říká Pavel Jirsa.

horská turistika

Navíc hlavně počasí umí být na horách dost zrádné.

"To počasí se může zvrátit během několik ahodin, je ptořeba s sebou mít náhradní oblečení, nabitý mobil a nepodceňovat ani stravu a pití", vysvětluje Pavel Jirsa.

"Na kolách hlavně oblečení a chránění. Nemůžete se vydat nahoru v nějkém lehkém oblečení", dodává turistka Marie.

Horská služba apeluje na návštěvníky hor, aby vyráželi s dostatečnou výbavou a zvážili, na co jim síly stačí.


Zvětšit mapu
Spustit audio