Přibude v Kostelci nad Orlicí žadatelů o azyl? Jak funguje zdejší pobytové středisko pro uprchlíky?

5. srpen 2015

Lidé v Kostelci nad Orlicí s obavami sledují vlnu uprchlíků, která se valí Evropou. Ve městě totiž funguje pobytové středisko pro ty, kteří chtějí žít v České republice. Zařízení ministerstva vnitra je zaplněné aktuálně ze dvou třetin.

Jenže z nelegálních běženců, kterých celníci a policisté zadrželi v posledních dnech stovky, tady skončí zřejmě jen velmi malá část - většina z běženců chce do bohatších zemí unie.

"Třeba jsou chlapi opilí, drzí, urážejí. Neříkám ženy, ty a děti, ti jsou v pohodě. Ale o některých si myslím, že by tady neměli vůbec nic pohledávat", říká Dana Jánská, která pracuje v Kostelci v papírnictví. Víc uprchlíků by ve svém městě nechtěla.

Stejně jako Jaromír Jánský: "Vadí mi to. Protože tu věčne chlastají a dělají bordel".

Čtěte také

Starosta města František Kinský z Iniciativy občanů říká, že v pobytovém středisku jsou lidé, kteří chtějí v Česku žít natrvalo: "S ohledem na to se velká většina chová. Samozřejmě, že určitý problém může vyvolat mentalita. Kubánci jsou hlasití, Ukrajinci mají určitým způsobem zvýšenou lásku k alkoholu.

Podle policistů spáchali obyvatelé uprchlického střediska za posledních pět let v Kostelci 10 trestných činů.

Podle ředitele královéhradecké policie Martina Červíčka je bezpečnostní situace v Kostelci obdobná, jako v jiných městech: "Samozřejmě jsou tu dílčí problémy, které souvisí se soužitím těchto osob především na veřejnosti. Popíjení alkoholu, výtržnictví, drobná majetková přestupková agenda a podobně. Ale to není nic, co by policie nebyla schopna řešit".

tvář neznámého

V Kostelci nad Orlicí teď čeká na azyl 163 žadatelů, nejčastěji z Ukrajiny, Kuby, Ruska, nebo Sýrie.

Kapacita střediska je přitom 275 lidí, říká vedoucí střediska Ivana Vyhnálková: "V našem zařízení jsou lidé, kteří žádají o mezinárodní ochranu České republiky a chtějí tu zůstat".

Evropa teď řeší problém s nelegálními běženci a ti chtějí hlavně do bohatších zemí unie

Vysvětluje zástupkyně ředitele odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Pavla Novotná: "V současné chvíli v těch zařízeních pro zajištění cizinců, kde jsou zajištěny osoby v rámci nelegální migrace, tak o mezinárodní ochranu na území České republiky žádají jednotlivci".

Od začátku roku požádalo v Česku o azyl 885 lidí. Za celý minulý rok to bylo 1100 žadatelů.

Spustit audio