Přibývá lidí s extrémní nadváhou. Potřebují v nemocnicích speciální péči, přístroje a pomůcky

27. červen 2016

Fakultní nemocnice v Hradci Králové by potřebovala miliony korun na nákup postelí, vozíků, chodítek a dalších zdravotnických pomůcek pro silně obézní pacienty. Těch totiž v poslední době přibývá, někteří mívají až tři sta kilogramů. Takové lidi přitom není možné vyšetřit na řadě přístrojů, mnohem složitější to při běžné péči mají třeba i zdravotní sestry.

„Ivo, pojď mi prosím pomoct. Jdeme umýt pacientku ze čtyřky. A radši vezmi ještě někoho s sebou." V hradecké nemocnici stále častější situace, kdy se o pacienty kvůli jejich váze musí starat víc zdravotních sester najednou.

„Ta práce je podstatně složitější a to nejen na čas, ale i počet personálu," potvrzuje náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Dana Vaňková.

Čtěte také

Třeba péče o pacientku vážící 260 kilo prý zaměstnala prakticky celé oddělení: „Byla upoutaná na lůžko a v bezvědomí. No a jen taková hygienická péče znamenala, že se kolem ní sešlo osm lidí, pacientku polohovali a v určitých polohách ji sestra myla."

Nejde přitom jen o vytíženost personálu, ale také o vybavení nemocnice
Pro super těžké pacienty totiž nemocnice musí mít speciální pomůcky. Nemohou si třeba sednout na obyčejnou židli, nebo použít běžné berle. Nemocnice pro ně musí nakupovat i jiné postele.

„Elektricky polohovatelné lůžko na standartní oddělení s nosností do 180 kilogramů můžeme koupit zhruba za 25 nebo 30 tisíc korun, zatímco s nosností nad 250 kilogramů se můžeme dostat na 250 tisíc," říká Ivana Dvořáčková, která má ve fakultní nemocnici na starosti nákup zdravotnických pomůcek.

Nadváha je čím dál větší (ilustrační foto)

A doplňuje: „Kdybych chtěla provést vybavenost na jednom oddělení pro takového pacienta, tak se můžu dostat do milionových částek - milion až dva miliony."

Takových oddělení má přitom hradecká fakultní nemocnice sto.

Obezita (ilustrační foto)

Další peníze by byly potřeba také pro nákup nových přístrojů. Silně obézní lidi totiž často není možné zrentgenovat, udělat jim CT a nevejdou se ani do přístroje na magnetickou rezonanci. I proto si s extrémně obézními pacienty nemocnice často neví rady.

„Zrovna nedávno nám volali ze dvou nemocnic, že mají velmi těžkého pacienta a ať si ho sem vezmeme. A přitom jsme na tom úplně stejně," dodává lékařský náměstek hradecké nemocnice Zdeněk Tušl.

Podle něj přitom zdravotní pojišťovny platí za péči o extrémně těžké pacienty stejně jako za ty hubené.

autor: PLE
Spustit audio