Pro toulavé kočky mají v Hradci Králové speciální útulek. Zvířata se z něj vrací zpátky do přírody

16. červen 2015

Přes 20 zachráněných koček má za necelé dva měsíce fungování na svém kontě speciální kočičí útulek v Hradci Králové. Takzvané kočičí depozitum najdete v areálu letiště a končí v něm jen toulavé kočky. Po několikatýdenním pobytu se většinou vrátí zpět do přírody, koťata ale mnohdy najdou nový domov.

„Odchovna koťat a je tady kočička, které se narodily 3 mláďata, krmí je…", ošetřovatelka koček Jindřiška Vlčková mi ukazuje jednu z nově opravených místností kočičího depozita. Celkem tu jsou tři části, jako například běžný chov.

Můžou si šplhat kam chtějí, mají tady všelijaký košíčky, škrabadla, mají to tu úžasný.

Například jsou tu 4 koťata, kterým je zhruba 7 týdnů a jsou tak první, která se tady narodila.

„Krmíme kočku, má tady hygienické zázemí. Čistíme ji záchodek, kočička dostává granule, maso a tvaroh."

Čtěte také

Toto depozitum vzniklo proto, že kočky nemůžou být v běžném městském útulku u lesního hřbitova, vysvětluje Daniel Jeřábek z hradeckých technických služeb, který má zvířecí zařízení na starost.

Co je důležité, přímo sem nemůže kočky jen tak někdo odložit

„Kočka se sem dostane prostřednictvím městské policie, která odchytává opuštěná a toulavá zvířata ve městě. Než se ale dostane kočka sem, tak projde prohlídkou a ošetřením na veterinární klinice," říká Daniel Jeřábek.

Speciální útulek pro toulavé kočky mají v Hradci Králové

Pokud je to možné, je kočka vykastrována. Po uzdravení je vrácena tam, kde byla nalezena.

„To je vlastně základ péče o toulavá zvířata z hlediska venkovního prostoru, kdy cílem je omezit rozmnožování toulavých koček ve městě", říká Daniel Jeřábek.

Výjimkou jsou čistokrevné a označené kočky, u kterých je šance, že si pro ně přijde majitel.

Úplně nový domov pak můžou najít především koťata: „Prakticky není šance kotě vypustit do města, aby se začalo starat samo o sebe."

Kočkám tu tak vůbec nic neschází. I tak tu ale jedné věci není nikdy dost

„Nejvíce se nám hodí masové konzervy, protože to je vlastně krmivo, které potřebujeme pro koťata. Dospělá zvířata si celkem snadno zvyknou na granule", dodává Daniel Jeřábek.

Depozitum v areálu hradeckého letiště je pro veřejnost otevřené dopoledne o víkendu, v pracovním týdnu pak ve středu od 9:00 do 16:30 hodin.

autor: ova
Spustit audio