Proč v zimě ptáky přikrmovat? A jak?

5. prosinec 2014

Letošní podzimní počasí příznivě ovlivnilo práce na našich zahrádkách. Podařilo se včas sklidit úrodu, ošetřit trávník, stromy a keře před nadcházející zimou. Nutné je odstranit z ovocných stromů tzv. mumie, uschlé plody, přikopčit zeminu okolo keříků růží a dalších okrasných rostlin a odstranit vodu z venkovních nádrží.

Ale ani to není všechno.

V žádném případě teď nesmíme zapomínat na velké pomocníky zahrádkářů, a to na zpěvné ptactvo.

S pracovníkem Správy Chráněné krajinné oblasti Broumovsko Petrem Kafkou si na toto téma povídala redaktorka Jana Tomková.


Možná, že někde máte krmítko už zavěšené, pohled na přilétající ptáky je zajímavá podívaná zejména pro děti. A pokud nemáte, tak na trhu je poměrně velký výběr.

Během podzimu od nás odlétá do teplých krajů většina ptáků. Důvodem je nedostatek potravy. Ptáci, kteří u nás přes zimu zůstávají potřebují naši pomoc. Je pravda, že i bez přikrmování v minulosti ptáci zimy přežívali. Dnes je však díky postupu naší civilizace situace složitější.

Sýkorka modřinka na krmítku

Krmivo podáváme pravidelně, raději menší dávky každý den. Zpočátku na podzim dáváme krmiva méně, za mrazů dávky zvyšujeme. Přikrmujeme do začátku dubna.

Při hledání vhodného místa pro krmítko by bylo dobré zvážit, zda chceme ptáčky při krmení sledovat oknem z tepla domova. Krmítko umístíme na závětrné, nerušené místo a tak, aby v blízkosti byl vhodný úkryt (např. keř), kam se ptáci mohou schovat před dravci, kteří na ně útočí ze vzduchu. Nesmíme ale zapomínat na nebezpečí, které pro ptáky představují kočky. Krmítko musíme umístit tak, aby k němu kočka nemohla vylézt nebo aby nemohla v úkrytu pod krmítkem číhat.

Základním krmivem pro zimní přikrmování je slunečnice. Dále přidáme ovesné vločky, řepku, mák, krupici prosycenou tukem, pšenici, ječmen, kukuřici, šrot, strouhaný lůj, sušené bobule (jeřabiny, bezinky, atd.), proso, semena melounu, jablko.

Ptáky zásadně nesmíme přikrmovat zbytky jídel z domácnosti, zejména kořeněných. Také je nesmíme krmit čerstvým pečivem.

Čtěte také

autor: TK
Spustit audio