Procházka vesmírem i buňkou v lidském těle. V Hradci Králové vznikne laboratoř virtuální reality

3. říjen 2017

Královéhradecké Technologické centrum chce do dvou let rozšířit své služby o novou laboratoř virtuální reality. Ta by měla sloužit hlavně začínajícím programátorům, grafikům, konstruktérům nebo 3D modelářům. Podnikatelský inkubátor novou laboratoří výrazně rozšíří nabídku svých služeb.

Laboratoř virtuální a rozšířené reality má v budově Technologického centra na královéhradeckém letišti zabrat asi 100 metrů čtverečných.

Technologie budoucnosti má začínajícím podnikatelům otevřít nové možnosti, říká ředitel technologického centra Ondřej Zezulák: „Zároveň tím ale chceme podtrhnout naši roli podnikatelského inkubátoru a v podstatě inovačního centra, které má rádo nové technologie. A přináší je ať už začínajícím firmám, nebo firmám, které do svých výrobních procesů nebo aktivit zahrnují nějaké inovace."

Investorem laboratoře bude majitel centra město Hradec Králové

To chce na financování využít peníze z různých fondů, potvrzuje náměstek primátora Jindřich Vedlich z TOP 09: „Celkové náklady činí 5 milionů korun bez DPH. Z čehož padesát procent může být kofinancováno z dotačního titulu operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. A současně budeme spolupracovat také s Krajským úřadem Královéhradeckého kraje."

Virtuální realita

Laboratoř virtuální reality by mohli využívat i žáci základních, středních a vysokých škol

„Je to zážitkové vzdělávání. Je to prožívání situací, do kterých se sami nedostanou. Ať to jsou třeba husitské války, prohlídka pyramid, návštěva Měsíce a vesmíru, návštěva buněk v lidském tělě a tak dále. Je to náhled do prostředí, kterí běžným okem a v běžném životě neuvidí," říká Ondřej Zezulák. Laboratoř virtuální a rozšířené reality by mohla podniklatelům a studentům sloužit už za dva roky.

Spustit audio