Prodejny potravin v malých obcích těžko konkurují městským supermarketům a krachují...

3. duben 2017

V Královéhradeckém kraji ubývá prodejen potravin v malých obcích. Jejich provozovatelé totiž jen těžko konkurují supermarketům. Těm lidé často dávají přednost - mají větší nabídku a většinou i příznivější ceny. V poslední době tolik diskutovaná finanční pomoc obcí zase podle některých obchodníků vyvolává závist.

Kramolna je malá obec kousek od Náchoda. Prodejnu potravin tam v posledních letech provozovali manželé Jana a Miloslav. Tenhle týden ale mají otevřeno naposledy.

„Je to člověku líto, že tady byl tak pěkný krám s dobrým sortimentem," říká pan Miloslav. Lidem kromě běžných potravin nabízel třeba i mák ze šlechtitelské stanice, čerstvý kvas a nebo kávu s sebou. Podle jeho slov měl obchod v lepších časech denní tržbu 24 tisíc korun, v poslední době ale klesla až ke třem tisícovkám. Paradoxně nejvíc poté, co obec požádal o příspěvek na provoz: „A to se spíš obrátilo proti nám, lidi přestali chodit."

Čtěte také

Podle nezávislé starostky Kramolny Jitky Kropáčkové byli zastupitelé připraveni o podpoře prodejny jednat. Názory se lišily: „Když se na to budeme koukat jako na službu lidem, tak si myslím, že by ta obec měla určitě přispět. My jsme rádi, že tady ten obchod je. Ale na druhé straně máte občany, kteří vám řeknou: Je to podnikání jako každý jiný. Já chci taky."

Pomoc od obce vnímají někteří obyvatelé negativně

Negativní reakce některých lidí majitele prodejny tak překvapily, že se rozhodli skončit. Paní Jana si bude hledat novou práci, Miloslav odchází do předčasného důchodu. Prodejnu pronajmou obchodníkovi vietnamské národnosti.

Prodejny potravin v malých obcích těžko konkurují městským supermarketům a krachují...

Problémy s provozem malých obchůdků s potravinami mají i jinde. Třeba ve dvacet kilometrů vzdálených Heřmanicích postupně skončily oba místní podnikatelé. Lidé tak podle nezávislého starosty Josefa Jelínka jezdí do nedaleké Jaroměře nebo Dvora Králové nad Labem: „To je čtyři pět kilometů. Většinou tam lidé jezdí do práce, takže si tam i nakoupí a samozřejmě levněji."

Obchod s potravinami zkrachoval i v Šonově na Broumovsku. Jak říká nezávislý starosta Vladimír Grusman, neuspěl ani jeden ze tří provozovatelů: „Ekonomicky to prostě nevycházelo. Tím, že jsme blízko Broumova, tak ty obchodní domy byly cenově někde úplně jinde."

Prodejny potravin v malých obcích těžko konkurují městským supermarketům a krachují...

Otázku, jak především starším lidem bez auta umožnit nakupovat, řeší jednotlivé obce různě.

Nejčastěji objednají pojízdnou prodejnu. Ale třeba v Božanově na Broumovsku provozují obecní obchod a na jeho provoz doplácí ročně zhruba sto tisíc. No a z Markoušovic zase zájemce sváží do nedalekého Trutnova speciální autobus dotovaný obcí.

autor: baj
Spustit audio