Proti prasečí chřipce se může nechat očkovat každý

1. prosinec 2014

Proti prasečí chřipce se nyní může nechat očkovat bezplatně a dobrovolně každý, kdo bude chtít. A komu to umožní zdravotní stav - včetně dětí od tří let. Potvrdily to Bezpečnostní rada státu a láda. V ČR dosud na prasečí chřipku zemřelo 101 lidí, jeden za poslední týden. Uvedlo to ministerstvo zdravotnictví. Za poslední týden se nechalo v ČR očkovat proti prasečí chřipce asi 450 lidí, celkem se využilo 27 procent z 238.000 zatím dovezených vakcín. Vše potřebné k očkování zjistí lidé na internetových stránkách Královéhradeckého kraje nebo na informační lince Krajské záchranné služby. Podrobnosti uslyšíte v rozhovoru s radní Královéhradeckého kraje pro zdravotnictví Janou Třešnákovou. Ptala se Jiřina Mužíková.

Lidé v Česku nejsou očkování nakloněni, mnozí ho odmítají. Podle expertů však má očkování nadále smysl, a to i u lidí, kteří nejsou chronicky nemocní.
Koncem února má ministerstvo zveřejnit podrobnější výsledky dosavadního očkování například podle diagnóz.
Předseda České vakcinologické společnosti profesor Roman Prymula předpokládá, že přijdou další vlny chřipky. Onemocnění by ale neměla být nijak zvlášť závažná, virus nemá v tuto chvíli velký potenciál mutovat. Virus je však poměrně agresivní v tom, že vytlačil klasický sezonní kmen. Očekává se, že virus bude cirkulovat i v příští sezoně a pandemický kmen bude zahrnut do vakcíny proti sezonní chřipce na příští rok. Světová zdravotnická organizace oznámila, že pandemie H1N1 je relativně méně vážná než některé jiné vlny chřipky. Stav pandemie ale v platnosti zatím zůstává a bude znovu posouzen během několika týdnů.

Spustit audio