Prozkoumejte s námi bývalý měděný důl v Jívce nedaleko Trutnova

25. duben 2017

Důl je sice z velké části zatopený, díky občanskému sdružení v něm ale vznikla asi 300 metrů dlouhá vyhlídková trasa a odvážnější návštěvníci mohou na závěr prohlídky vystoupat na povrch úzkou svislou šachticí. Vyzkoušel to i náš reportér Václav Plecháček.

V okolí obce Jívka asi 20 km od Trutnova byly na výchozech permokarbonských sedimentárních vrstev odkryty v 19. století radvanické černouhelné sloje a tři žíly s měděným zrudněním chalkozínu, bornitu, malachitu, azuritu, covellinu.

Dvě z nich (sloj Jana a sloj Bohumír) byly systematicky těženy od poloviny 19. století, ve druhé polovině 20. století to bylo jen na dole Bohumír.

Těžba byla na tomto dole ukončena a důl byl uzavřen v roce 1965

Veřejnosti je nově přístupná část měděného dolu.

Čtěte také

Vstup do dolu - štolu Bohumír - včetně prostor bývalého dolu Bohumír převzala v roce 2012 do své péče o.p.s. Důl Jan Šverma Žacléř a provádí na základě dotačního projektu v rámci česko - polské spolupráce s městem Kowary zpřístupnění úvodní prohlídkové trasy.

Návštěvníci vstoupí do podzemí štolou Bohumír, projdou chodbou ve spodní sloji Bohumír, prohlédnou si bývalou strojovnu pro dopravu na spodní patro, původní dobře zachovalou část stěnové dobývky a vylezou na povrch krátkou bývalou dovrchní průzkumnou chodbou a svislou šachticí.

V podzemí je čeká zajímavá geologie sedimentárního ložiska, paleontologický nález, obnovená původní výztuž či figuríny horníků při práci.

Práce na zpřístupnění dolu stály zhruba 6,3 milionu korun, které společnost získala z česko-polského projektu podpořeného evropskými dotacemi.

Společnost chce v zpřístupňování dolu ještě pokračovat druhou etapou, která by rozšířila prohlídkovou trasu a pomohla by vybudovat zázemí pro návštěvníky. Společnost chce také získat těžní stroj, který by byl instalovaný ve strojovně.

Podzemí dolu je zimovištěm chráněných netopýrů, prohlídky jsou proto možné každý rok jen od 1. května do 30. září.

autor: PLE
Spustit audio